Voorkeur: MUZIEK

NEDERLANDS STUDENTEN ORKEST Het Nederlands Studenten Orkest maakt een tournee olv Nicolette Fraillon met op het programma de Symfonische dansen uit West Side Story van Bernstein, het speciaal geschreven Cri et Gloire du Monde van Bernard van Beurden en de Symphonie fantastique van Berlioz. 19 jan 20u Concert- een Gehoorzaal Middelburg; 20 jan 20u15 Musis Sacrum Arnhem; 21 jan 20u15 Theater aan het Vrijthof Maastricht; 22 jan 20u Muziekcentrum Enschede; 23 jan 20u15 Concertgebouw Amsterdam.

LAWRENCE RENES De dirigent Lawrence Renes, eerder al jong en succesvol bij het Koninklijk Concertgebouworkest maakt zijn debuut bij het Brabants Orkest. Op het programma de ouverture Le carnaval romain en de Symphonie fantastique van Berlioz en de Rococo-variaties van Tsjaikovski, met Boris Pergamenschikov als solo-cellist. 19 jan 20u15 en 21 jan 14u15 Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven; 23 jan 20u15 Schouwburg Tilburg; 26 jan 20u15 Concertgebouw Haarlem met de Hongaarse Fantasie van Liszt met Wibi Soerjadi als pianist.

ABBIE DE QUANT De fluitiste Abbie de Quant begint 21 jan 20u15 in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw een serie van drie concerten. De eerste keer treedt ze op met het Amsterdams Harpkwintet met muziek van Reger, Tournier, Carter, Roussel, Goebaidoelina en Jolivet.

VERRASSINGSCONCERT Maarten 't Hart, Polo de Haas, Willem Breuker, Lucas van Helsdingen, Theo Loevendie en de Ebony Band olv Werner Herbers treden 21 jan 16u op tijdens een verrassingsconcert in de Singelkerk, Singel 452 in Amsterdam. Res 030-2938698.

DAVID S. WARE Tenorsaxofonist David S. Ware is een zwaargewicht met een eigen geluid en een stevige aanpak. Hij treedt op met pianist Matthew Ship, bassist William Parker en drummer Whit Dickey. 20 jan Popular Rotterdam, 21 jan BIMhuis Amsterdam.

DE PARELTJES VAN DE HAREM Bijna een dozijn dames, afgestudeerd aan het staatsconservatorium van Istanboel, verenigden zich met het doel de traditionele Turkse muziek en dans uit de Harem van het Ottomaanse Paleis weer tot leven te brengen. 'Kom dichterbij, dichterbij, schoonheid van me'. 21 jan Stadsschouwburg Amsterdam, 23 jan Doelen Rotterdam, 26 jan Stedelijk Migranten Centrum Gent, 27 jan Cultureel Centrum Berchem (B), 28 jan RASA Utrecht.

JOOLS HOLLAND R&B ORCHESTRA Rhythm & blues met 'stiff upper lip' door de presentator van het BBC-popprogramma Later, die zo graag op de pianokruk aan mag schuiven naast helden als Randy Newman, Ray Charles of Luther Vandross. 20 jan Paard, Den Haag, 21 jan LVC, Leiden.

MOONDOG JR. Afsplitsing van het Belgische dEUS met een vergelijkbare voorliefde voor Tom Waits, Captain Beefheart en typisch Antwerpse Belgenblues met een hoekig new wave-tintje. 19 jan Nighttown, Rotterdam (uitverkocht), 20 jan Max, Amsterdam, 25 jan Effenaar, Eindhoven, 27 jan Tivoli, Utrecht.