Voorkeur: Films

BABE (Een buitengewone big) Door Chris Noonan geregisseerde Australische fabel met echte, sprekende dieren, naar een kinderboek van Dick King-Smith over een uitverkoren varkentje dat de ambitie heeft een herdershond te zijn. Een volkomen absurde, maar goed doordachte en idyllische ogende onderneming, die Orwelliaans van opzet is en tegelijk lichtverteerbaar. In 71 theaters.

DADERS Ongemakkelijk stemmende documentaire van Hans Otten, waarin het gedetailleerde relaas van drie veroordeelde incestplegers geconfronteerd wordt met associatieve impressies van interieurs, verlaten landweggetjes en de kermis. Huiveringwekkend inkijkje in de binnenwereld van het kwaad, betrapt door domme pech. In Amsterdam, Alfa; Utrecht, 't Hoogt; Groningen, Liga 68; Nijmegen, Cinemariënburg.

FORGET PARIS De geest van Woody Allen is vaardig over de film die Billy Crystal maakte over het relationele wel en wee van een basketbalscheidsrechter (Crystal) en een Amerikaanse Parisienne (Debra Winger). Een verrassend scenario,droogkomische dialogen en goede hoofd- en bijrollen zorgen voor meer dan een standaard feelgood movie volgens beproefd Hollywood-recept. Amsterdam, City.

IL GATTOPARDO Een van de mooiste films die Luchino Visconti maakte (in 1963) in een briljant breed tempo en met dramatisch oog voor landschap en details: over de ouder wordende Siciliaanse Prins van Salina (een prachtige rol van Burt Lancaster) die met de komst van Garibaldi en de eenwording van Italië voorziet hoe de adel plaats moet maken voor de hogere bourgeoisie, de verfijning voor de bekrompenheid, de luipaarden voor de jakhalzen. Apeldoorn, De Gigant.

HOOP DREAMS De documentairemakers Steve James, Fred Marx en Peter Gilbert volgden gedurende vier jaar de carrière van twee basketbaltalenten uit de arme zwarte buurten van Chicago. Het resultaat is een ontroerende en drie uur lang spannende social documentary over de groezelige praktijk van de Amerikaanse Droom. Amsterdam, Kriterion.

SMOKE Een kettingrokende Harvey Keitel is de ideale hoofdpersoon van de complexe maar gemoedelijke film die schrijver Paul Auster en regisseur Wayne Wang maakten over de habitués van een sigarenzaak in Brooklyn. Het pad van Keitel wordt onder meer gekruist door een romancier met writer's block (William Hurt), een zwarte puber in moeilijkheden (Harold Perrineau Jr.) en een aandoenlijke garagehouder met een lijk in de kast (Forest Whitaker). In 14 theaters.

UNDERGROUND Horen en zien vergaat de kijker in Emir Kusturica's zinderende en bijna drie uur durende fantasmagorie over oorlog en communisme; een zwart-humoristische Apocalypse Now van de Joegoslavische oorlog die in Cannes terecht werd onderscheiden met de Gouden Palm. In 7 theaters.

WILDE AARDBEIEN (Smultronstället) Een oude geleerde beleeft opnieuw zijn verleden in Ingmar Bergmans magistrale film uit 1958. Haags Filmhuis.

ZUSJE In het verrassende speelfilmdebuut van onder meer Robert Jan Westdijk (regie) en Kim van Kooten (hoofdrol) achtervolgt een geobsedeerde jongen zijn zusje met een Video-8-camera ter opheldering van een jeugdgeheim. De kijker danst mee met de camera en krijgt behalve het verslag van een haat-liefdeverhouding ook een humoristisch beeld van een groepje twintigers in de jaren negentig. In 14 theaters.

EN VERDER Le Buttane (Hoorn, Zevenaar); De Slag in de Javazee (Nijmegen); Tot Ziens (Amstelveen, Echt); Amateur (Haarlem), The Bridges of Madison County (28 theaters), Doornroosje (Voorschoten, Den Burg), Ed Wood (Deventer), GoldenEye (95 theaters), Lang leve de koningin (13 theaters), Living In Oblivion (Dordrecht), Il Postino (7 theaters), Pulp Fiction (8 theaters), Reservoir Dogs (Amsterdam).