Voor reddingsoperatie Fokker; Daimler eist offer 2,5 mld van Wijers

DEN HAAG, 18 JAN. Daimler-Benz en DASA, de Duitse moederconcerns van Fokker, willen dat minister Wijers namens de Nederlandse Staat 2,5 miljard gulden in Fokker steekt. Naast de kwijtschelding van nog uitstaande ontwikkelingskredieten van tegen de 1 miljard gulden vragen de Duitsers de Nederlandse overheid nog eens 1,5 miljard gulden contant geld in de vliegtuigbouwer te investeren.

Zelf wil DASA 1 miljard gulden aan 'nieuw geld' in Fokker steken om de vermogensverhoudingen weer gezond te maken. Dit melden goed ingelichte bronnen rondom Fokker.

Het ministerie van economische zaken wil geen reactie geven op deze cijfers. Fokker wil de cijfers evenmin bevestigen. Een woordvoerder blijft bij het standpunt dat Daimler-Benz voorstelt om beide grootaandeelhouders van Fokker in de verhouding één op één aan nieuw geld aan Fokker beschikbaar te laten stellen. Daimler zelf zou bereid zijn “ongeveer 1 miljard gulden” te investeren bovenop de 3 miljard die het na de overneming al in Fokker heeft gestoken. Kwijtschelding van de oude kredieten heeft in de ogen van Daimler/DASA geen prioriteit.

De Nederlandse overheid vindt dat DASA zwaar overvraagt. In Den Haag wordt gesproken van een “blanco cheque”. Nederland vindt dat de ongezonde vermogensverhoudingen van Fokker een probleem van eigenaar DASA en indirect van het moederconcern Daimler-Benz vormen en dat DASA dat zelf maar moet oplossen.

De vakbonden hebben vanochtend “een constructief gesprek” met minister Wijers gevoerd waarbij “niet over geldbedragen” is gesproken. Dit zei bestuurder Van Bers van de Industriebond FNV na afloop van een ontmoeting met de bewindsman. Volgens Van Bers hebben de bonden “een dringend beroep” op Wijers gedaan om het gesprek dat de minister en premier Kok morgen hebben met topman J. Schrempp van Daimler-Benz “zo constructief mogelijk in te gaan en daarbij een ultieme poging te doen om alsnog een doorbraak te forceren”. Wijers heeft dat toegezegd, zonder daarbij bedragen te noemen.

Ook volgens vakbondsmensen is duidelijk geworden dat het bod van DASA aan Den Haag betekent dat Economische Zaken met een veel groter steunbedrag over de brug zou moeten komen dan de Duitse partner zelf bereid is nog in Fokker te steken.

Tweede-Kamerlid W. van Gelder (PvdA) zegt: “Het lijkt erop dat de verhouding doorslaat in de richting van de Nederlandse overheid”. “Dat vind ik buiten proportie”, reageert hij vanmorgen desgevraagd. “Absoluut belachelijk dat wij meer geld in Fokker zouden moeten steken dan DASA zelf”, vindt ook D66-Kamerlid J. van Walsem. “Laat DASA eerst maar eens zorgen dat er een gedegen overlevingsplan op tafel komt”. VVD-Kamerlid E. Hessing is niet verbaasd over de hoogte van de genoemde bedragen. “Het gaat om hoogwaardige industrie”, aldus Hessing. “En dan gaat het om miljarden. Dat maakt de onderhandelingen met DASA zo moeilijk”.

De koers van Fokker kelderde vanmorgen op het Damrak met twintig procent tot 6,70 gulden. Obligaties Fokker verloren een kwart van hun waarde.

    • Frank van Empel
    • Ben Greif