Verstoppertje spelen bij rapper Coolio

Concert: Coolio & Band. Gehoord: 17/1, Paradiso, Amsterdam.

Het uitverkochte Paradiso was gisteravond goeddeels gevuld met jonge meisjes. Woordloos stamelden ze de gerapte teksten mee, er werd gejuicht, en hard gelachen om Coolio's capriolen. Hier stond een idool, zoveel was duidelijk.

Waar zou Coolio die bewondering aan verdiend hebben? Coolio is het prototype van de bekeerde zondaar. Hij groeide op in het getto, was verslaafd en belandde, zoals het een gangsta betaamt, in de gevangenis. Inmiddels is hij tot inkeer gekomen, en zingt Postbus 51-achtige handleidingen voor safe sex en aardig zijn voor meisjes.

Zijn grootste wapenfeit vooralsnog is de single 'Gangsta's Paradise', die in Amerika en West-Europa wekenlang op de eerste plaats van de hitparade stond. Het nummer is een handige combinatie van oud en nieuw; Stevie Wonders 'Pastime Paradise' en Coolio's eigen rap. Op Coolio's cd staat meer van dit soort patchwork. De samples worden niet meer subtiel verwerkt of onherkenbaar gemaakt, integendeel, hele refreinen van bekende nummers worden klakkeloos ingepast. (You Caught Me) Smiling van Sly & The Family Stone bijvoorbeeld, en Billy Paul's Me & Mrs. Jones.

Tussen deze variaties op overbekende thema's staan een paar sterke, oorspronkelijke composities. Daarin laat Coolio zijn stem ronken en is de begeleiding beheerst chaotisch. Maar bij het optreden gisteravond kwam dit repertoire niet aan bod. Dat Coolio een heuse band bij zich had, in plaats van alleen een dj en taperecorder, was gepresenteerd als iets revolutionairs. Maar niet alleen kwamen de muzikanten pas halverwege het podium op gewandeld, ze speelden ook afgezaagd; zo werd de basmelodie van Rapper's Delight weer eens ingezet om een nummer te ondersteunen.

Maar liefst negen muzikanten en vier rappers stonden op het podium, er werd druk door elkaar gelopen en op elkaars schouder geslagen. De nummers kregen eindeloos uitgesponnen versies, afgewisseld met de onvermijdelijke aansporing 'Wave your arms in the air'.

Het hoogtepunt van dit optreden waren de geïmproviseerde bijdragen van drie fans uit het publiek. Drie jongens en een meisje waren op het podium gehaald om voor de vuist weg mee te rappen. Maar het meisje verstopte zich achter de versterkers toen het haar beurt was. Daar werd ze door een paar crew-leden achter vandaan gehaald en vervolgens door Coolio met twee flessen water overgoten.

    • Hester Carvalho