Twee keer levenslang in Turkse moordzaak

ANKARA, 18 JAN. De rechtbank in Alanya heeft vanmorgen twee van de vier verdachten in een moord- en verkrachtingszaak waarbij drie Nederlandse vrouwen betrokken waren, levenslange gevangenisstraf opgelegd. De andere twee verdachten werden veroordeeld tot 36 jaar opsluiting.

De vier ontvoerden, verkrachtten, beroofden en vermoordden in mei een Russische toeriste. Een dag later probeerden ze hetzelfde plan uit te voeren met drie Nederlandse vrouwen uit Hilversum, die een week met vakantie waren in de Turkse badplaats. Twee vrouwen overleefden zwaar gewond de poging tot moord en de verkrachting. Op grond van hun getuigenis konden de vier mannen vrijwel onmiddellijk worden opgepakt.

Het vonnis is milder dan de eis van de openbare aanklager, die om vier keer de doodstraf tegen de mannen had gevraagd, plus ten minste 80 jaar gevangenis. De doodstraf wordt de laatste tien jaar niet meer voltrokken in Turkije.

De misdrijven veroorzaakten onder de Turken, vooral in Alanya zelf, grote verontwaardiging. De traditionele Turkse gastvrijheid was niet alleen geschaad, de zaak ook gezien als een zwarte vlek op het blazoen van het Turkse toerisme, dat na de export de belangrijkste bron van inkomsten is voor het land.

De rechtbank in Alanya heeft vanaf juli vrijwel elke maand een zittingsdag aan het proces besteed. En vrijwel elke keer waren zowel de Nederlandse overlevenden als de moeder en de zuster van de vermoorde Nederlandse vrouw, wier stoffelijke overschot pas na drie dagen uit een 300 meter diep ravijn kon worden geborgen, in de rechtzaal aanwezig. De moeder van het vermoorde slachtoffer had er geen bezwaar tegen gehad als tegen de vier mannen de doodstraf zou zijn uitgesproken. “Ze hebben niet alleen mijn dochter in stukken gesneden, maar ook mijn leven kapot gemaakt”, zo hield ze eerder de rechtbank voor.

De vier verdachten betuigden vanmorgen hun spijt, ook hoofdverdachte Hakan K. die tot vorige maand elke betrokkenheid had ontkend.

    • Froukje Santing