Thalys

Vorige week was de Thalys in Nederland, de trein die binnenkort tussen Amsterdam en Parijs gaat rijden (NRC Handelsblad, 9 januari). Ik kan niet anders zeggen dan dat hij er van binnen en van buiten prachtig uitziet. Er ontstaat pas een probleem zodra je iets doet waar het uiteindelijk om begonnen is: reizen. In Comfort 1 (eerste klasse) valt het nog wel mee, maar in Comfort 2 moet je rekening houden dat de Thalys een Franse trein is. Dus ontworpen voor Franse reizigers, die gemiddeld een kop kleiner zijn dan de Nederlander. Met mijn 1.85 meter kwam ik onmiddellijk klem te zitten toen ik de leuning iets naar achteren liet hellen.

Het aanleggen van een hogesnelheidslijn kost miljarden guldens. Volgens mij is het een stuk goedkoper om betere stoelen in de Thalys te zetten. Ik zit liever vijf uur in een comfortabele trein dan drie uur in een veredelde stadsbus.

    • Nico Spilt