Steven Rooks stopt met fietsen

ROTTERDAM, 18 JAN. Steven Rooks heeft besloten een punt achter zijn carrière te zetten. De 35-jarige wielrenner heeft voor het komende seizoen geen werkgever kunnen vinden. Hij was veertien jaar professional.

Een stijfkop, zeker geen prater, een aanklamper - zo werd hij vaak gekwalificeerd. Rooks wekte de indruk tot meer in staat te zijn geweest. Vaak eindigde hij als tweede. Elfmaal startte hij in de Tour de France. In 1988 kwam hij tot zijn beste prestatie door als tweede te eindigen achter Pedro Delgado en het bergklassement te winnen. Rooks won Luik-Bastenaken-Luik, de Amstel Goldrace, het Kampioenschap van Zürich en het nationaal kampioenschap (2x). Peter Post nam hem in 1982 onder zijn hoede, liet hem echter direct weer vallen. Graaf De Gribaldy gaf hem weer een plaats in het profpeloton. Rooks bewees prompt zijn mogelijkheden als klassiekerrenner door Luik-Bastenaken-Luik te winnen.

Vervolgens kwam PDM, waar hij zijn vriend Gert-Jan Theunisse weer tegenkwam. Onafscheidelijk waren ze, met als hoogtepunt van de roem de Tour van 1988. Rooks won op l'Alpe d'Huez, won het berg- en combinatieklassement, eindigde als tweede achter Delgado.

Met Theunisse bleef hij nog een jaar bij PDM om vervolgens de Tour-successen bij Post te verzilveren voor een miljoen. De terugkeer liep op een drama uit. Rooks en Theunisse konden na een jaar hun biezen pakken. Rooks koos voor Raas en na twee seizoenen Raas volgde het buitenlandse avontuur bij Festina. Na zijn ontslag daar vond hij voor een miniem contract onderdak bij TVM, dat in het najaar 1994 besloot de banden te verbreken.