Schultz niet onder indruk succes Aziaten

MELBOURNE, 18 JAN. Haar tegenstandster uit Cambodja was in de eerste ronde slechts één klap van de overwinning verwijderd. En ook een speelster uit Taiwan ontfutselde haar vannacht een set. Toch is Brenda Schultz-McCarthy nog niet onder de indruk van de opkomst van Aziatische tennissters. “Het zijn voorlopig vooral de Japanse meisjes die het goed doen”, zei Schultz vannacht in Melbourne. “Maar hun spel is voor mij niet zo gevaarlijk. Ze tennissen allemaal ongeveer hetzelfde: vlakke slagen vanaf de baseline. Met mijn spel, met kracht en variatie, kan ik dat ontregelen. En ze zijn niet zo lang, dus serveren ze nooit echt hard.”

Bij haar overwinning op Shi-Ting Wang (6-4, 3-6 en 6-3) hielp het dat Schultz zelf vijftien aces en een onwaarschijnlijk hoog percentage (80 procent) eerste services raak sloeg. Als Schultz in het begin van de tweede set niet geïrriteerd was geraakt door luide muziek uit het nabijgelegen cricket-stadion, had ze de wedstrijd sneller beslist. In de derde ronde van de Australian Open, zaterdag, blijft Schultz een derde Aziatische bespaard. Ze speelt tegen de Nederlandse Kristie Boogert.

Stanley Franker, de Nederlandse bondscoach, en Nick Bollettieri, die onder anderen Andre Agassi een Monica Seles opleidde, denken anders over het tennis in Azië dan Schultz. Franker gaf een paar jaar geleden een cursus in Indonesië, een van zijn assistenten is onlangs voor ontwikkelingswerk op bezoek geweest in China. Beiden waren onder de indruk geraakt van het aanwezige talent. Bollettieri is filialen van zijn tennisschool uit Florida begonnen in Thailand, Indonesië, Maleisië, Japan en de Filippijnen.

Bij de mannen zijn Aziatische topspelers nog schaars. De Japanner Matsuoka verloor deze week in de eerste ronde, zodat alleen Michael Chang, van Chinese afkomst, zijn Aziatische fans in spanning houdt. Bij de vrouwen ligt het aantal hoger. Van de 128 speelsters die maandag aan de Australian Open begonnen, kwamen er negen uit Japan, twee uit China en vijf uit andere Aziatische landen (Cambodja, Taiwan, Indonesië, Hongkong en Zuid-Korea). Daarvan zijn er na de tweede ronde nog vier over. Het boegbeeld Kimiko Date, de nummer vijf van de wereld, werd vannacht uitgeschakeld door haar landgenote Mano Endo.

“Als ik een jonge tenniscoach zou zijn, zou ik Chinees leren”, zei de Nederlandse bondscoach Stanley Franker. “Het is een kwestie van tijd voordat er meisjes uit China doorbreken.” Vooral uit China, waar een vijfde van de wereldbevolking woont, is over een paar jaar een invasie van tennistalent te verwachten. Het land is bezig met een ambitieus juniorenprogramma. Wang weet dat er in China een grote groep talent is van veertien en vijftien jaar oud, vertelde ze na haar nederlaag tegen Schultz. De Taiwanese wees daarbij op een opmerkelijk verschil tussen China en Taiwan of andere Aziatische landen. “In China kunnen meisjes hun leven verbeteren als ze goed zijn in sport. In Taiwan zien veel ouders sport en tennis niet als een beroep, maar als een leuke hobby. Ze willen liever dat hun dochters advocaat of dokter worden.” Belangrijk in Azië was het recente succes van Kimiko Date, die twee jaar geleden in Melbourne doorbrak met een plaats in de halve finale. De 25-jarige Wang identificeert zich met haar Japanse collega's. “We hebben voorbeelden nodig. Als meisjes zien dat Date het kan en jongens zien dat Chang het kan, gaan ze geloven dat ze het zelf ook kunnen.”

Schultz vertelde na de wedstrijd dat Date al een tijdje twijfelt of ze zal stoppen. Date heeft, als enige topspeelster in een rijke economie, zoveel geld verdient met sponsorcontracten dat haar motivatie daaronder te leiden heeft. “Ze heeft zelfs drie ballenmeisjes bij zich voor de training”, vertelde Schultz. “Er staan dan dertien mensen naar haar te kijken. Dat heeft volgens mij niets meer met tennis te maken.”

Date heeft vooral succes geboekt in Azië. Ze won bijvoorbeeld twee keer een sterk bezet toernooi in Tokio. Franker zou Aziatische speelsters dan ook aanraden om in groepjes te reizen, zoals de Zweden doen. “Tennis is een westerse wereld. Om de top te halen, moet je veel in Europa en in Amerika spelen, waar soms alleen westers eten te krijgen is. Wennen aan die cultuur kost tijd. Een talent in zijn eentje redt dat niet.”

    • Remmelt Otten