Sacharov-prijs voor Leyla Zana

STRAATSBURG, 18 JAN. Het Europees Parlement heeft gisteren zijn jaarlijkse Sacharov-prijs voor de mensenrechten uitgereikt aan Leyla Zana, een Turks-Koerdische activiste voor de rechten van de Koerdische minderheid die een gevangenisstraf van 15 jaar uitzit in een Turkse gevangenis. De prijs werd in ontvangst genomen door haar echtgenoot, die zelf zojuist uit de gevangenis is vrijgelaten.

De weduwe van de Franse oud-president Mitterrand, Danielle Mitterrand, die bij de uitreiking aanwezig was, meende dat het Europees Parlement op deze wijze zijn geweten wilde sussen voor de eerdere goedkeuring van de douane-unie met Turkije. Zana zelf toonde zich in een brief vanuit de gevangenis van Ankara zeer blij met de prijs als stimulans “om de strijd voor interne vrede voort te zetten”. (AP)