Protest van boeren bij opening brug

ZALTBOMMEL - Minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) heeft vanochtend de Nieuwe Waalbrug bij Zaltbommel officieel in gebruik gesteld. Een sprookjesachtige voorstelling, gebaseerd op een legende rond de duivelse kasteelheer Johan Faust uit Waardenburg, zette de feestelijke opening luister bij. Voordat de bewindsvrouw een grote klok op de brug luidde, trokken paarden en schapen over de weg. Achter Jorritsma passeerden ruim tweehonderd boze boeren op hun tractoren de brug om te protesteren tegen het mestbeleid van de regering. Politie, betrokken burgemeesters en het openbaar ministerie hadden de boeren toestemming gegeven voor hun actie, mits die “publieksvriendelijk” was. De politie meldde geen ongeregeldheden.

De nieuwe Waalbrug, een 'flessehals' op de A2 tussen Den Bosch en Utrecht, ging overigens maar voor de helft open: er zijn nu twee rijstroken in de richting Den Bosch beschikbaar. Het verkeer in de richting Utrecht kan pas over enkele weken ook twee stroken gebruiken. Tot die tijd blijft de oude Waalbrug nog in gebruik voor verkeer in noordelijke richting. Pas over twee jaar is het met de grootste file-overlast gedaan, onder meer als de weg tussen Deil en de Lekbrug bij Vianen twee keer drie rijstroken breed is geworden. Dan gaat ook de Nieuwe Waalbrug naar twee keer drie rijstroken. Het project bij Zaltbommel kostte in totaal 265 miljoen gulden.