Preisoep met vis en amandelen

De voorspelling dat de eens zo chique zalm goedkoper zou zijn dan de gewone kabeljauw is uitgekomen. Voor deze soep kan zowel zalm als kabeljauw of een combinatie van beide worden gebruikt.

1 liter visbouillon (van blokjes)

2 dunne preien

300 gram zalm of kabeljauwfilet

2 eetlepels fijngehakte peterselie

125 ml crème fraîche

4 witte boterhammen

50 gram geschaafde amandelen

50 gram boter

1 eetlepel zonnebloemolie

zout en cayennepeper

Steek met behulp van een bierglas rondjes uit de geroosterde boterhammen. Bak de amandelen in de olie lichtbruin. Schep ze uit de koekepan. Smelt de boter in een soeppan en fruit hierin de in ringen gesneden preien. Giet de visbouillon op de prei en breng alles aan de kook. Doe de in stukken gesneden vis in de soep en laat ze enkele minuten meekoken, zodat ze nèt gaar zijn, maar wel heel blijven. Roer voorzichtig de peterselie en crème fraîche door de soep. Breng de soep eventueel op smaak met zout en een beetje cayennepeper. Schep de soep in de borden of kommen. Leg een geroosterd broodrondje in de soep en strooi er geroosterde, geschaafde amandelen op. Van deze soep kunnen 4 à 6 personen eten.

    • Anne Scheepmaker