Politiebonden fel tegen snelle reorganisatie

DEN HAAG, 18 JAN. Een nieuwe reorganisatie van de politie op korte termijn is “verwoestend” voor het politiepersoneel. Dat zegt de voorzitter van de Algemeen Christelijke Politiebond (ACP), P. Kruizinga, in een reactie op de voorstellen die deze week in de Eerste Kamer zijn gedaan over een provinciale opzet van de politiekorpsen.

Minister Dijkstal (binnenlandse zaken) liet eergisteren in de senaat weten dat het hem “niet zou verbazen” als de politie vanaf volgend jaar te maken krijgt met plannen voor provinciale korpsen. De Nederlandse Politiebond (NPB) noemde het vanochtend in een reactie “begrijpelijk” dat Dijkstal wijzigingen bij de politie wil op het bestuurlijke vlak. “Als het gaat om de democratische controle en de rol van de korpsbeheerder van een politieregio is het te begrijpen”, zei een woordvoerder van de NPB. “Als de reorganisatie gevolgen heeft voor de gewone diender, bijvoorbeeld door nieuwe overplaatsingen, werkt het contraproduktief. Men likt nog steeds de wonden van de vorige reorganisatie.”

In het voorjaar van 1994 trad de nieuwe Politiewet officieel in werking. Tijdens die reorganisatie werden de 148 gemeentelijke korpsen en de rijkspolitie opgeheven en vervangen door 25 regionale korpsen en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

De ACP wijst een nieuwe reorganisatie “met kracht” af, aldus Kruizinga. In Den Haag lijken echter steeds meer stemmen op te gaan voor politiekorpsen volgens de grenzen van de provincies.

Overigens wordt al jaren gediscussieerd over de reorganisatie van het binnenlands bestuur. Het is nog uiterst onzeker hoe de provinciegrenzen de komende jaren zullen veranderen.