Nieuwe leider Sierra Leone wil verkiezingen

FREETOWN, 18 JAN. De nieuwe 'sterke man' van Sierra Leone, kapitein Bio, heeft gisteren in een toespraak gezegd dat de verkiezingen in het land, die voor 26 februari zijn gepland, gewoon doorgaan. “Het democratiseringsproces dat in juni 1995 begon met het opheffen van de ban op de activiteiten van politieke partijen, ligt nog op schema”, aldus Bio.

De uitspraken van Bio zijn in Sierra Leone met enige verwondering ontvangen. Waarnemers in Freetown gingen er gisteren van uit dat de staatsgreep van dinsdag tegen kapitein Valentine Strasser juist tot doel had om de verkiezingen op de lange baan te schuiven.

Medewerkers van Bio zeiden gisteren echter nog dat de kapitein tegenstander is van het houden van verkiezingen totdat de burgeroorlog in het land is beëindigd. Sinds 1991 voert het regeringsleger al strijd met het RUF, een rebellenbeweging die wordt geleid door Foday Sankoh. (AP, Reuter)