Medicijnenfabriek Amgen opent vestiging in Breda

BREDA, 18 JAN. De Amerikaanse geneesmiddelenproducent Amgen, die op het gebied van de farmaceutische biotechnologie de grootste is in de wereld, gaat zich vestigen in Breda. Dat is gisteren bekendgemaakt.

Op het bedrijventerrein Hoogeind zal het bedrijf het Europese logistiek centrum bouwen. Het moet eind 1997 klaar zijn. Daar zullen de in de VS geproduceerde geneesmiddelen worden verpakt en worden verzonden naar de Europese, Afrikaanse en Arabische landen. De Bredase wethouder J. Gielen noemt de vestiging “een belangrijke impuls” voor de stad. Amgen zal in Breda op den duur aan naar schatting 80 mensen werk bieden. In indirecte sfeer komen daar naar verwachting nog 40 plaatsen bij.

Met de vestiging heeft Breda binnen korte tijd een tweede internationaal concern binnen zijn grenzen. In september vorig jaar maakte het Deense speelgoedconcern Lego bekend zich in de stad te vestigen. Daar komen in eerste aanleg 80 arbeidsplaatsen.

Volgens Gielen dreigt Breda door de brede internationale belangstelling “ten onder te gaan aan het eigen succes”. Met de 54.000 vierkante meter die Amgen op Hoogeind gaat bezetten, is men goeddeels door de 22 hectare daar heen. In overleg met de buurgemeente Oosterhout wordt gesproken over aanleg daar van Hoogeind II. Op de langere termijn hoopt Breda op bedrijfsvestigingen langs de A16, de autosnelweg van Rotterdam naar Antwerpen.

Amgen maakt onder meer recombinant erythropoëtine voor de aanmaak van rode bloedcellen. Verder neupogen dat wordt gebruikt voor het snel weer op peil brengen van de afgebroken witte bloedcellen na chemotherapie, waardoor infecties kunnen worden tegengegaan. Bij Amgen werken wereldwijd 4000 mensen. De omzet was vorig jaar 1,8 miljard dollar. Vice-president van Amgen Europa, A. Brouwer, noemde gisteren zijn concern “de lieveling van Wallstreet.”