Kunstbeoefening

Amateuristische kunstbeoefening heet het in onderzoeksjargon. Of 'actieve cultuur- participatie'. Het gros van de Nederlanders ouder dan zes jaar volgt lessen in kunstzinnige vorming: schilderen, muziek maken, toneelspel, dans. Aan gesubsidieerde instellingen, of op de particuliere scholen en schooltjes die steeds vaker de markt veroveren.

Daarnaast besteedt de leergierige Nederlander graag vrije tijd aan een cursus opera of antiek, of bekwaamt hij zich in een nieuw ambacht. Boekbinden bijvoorbeeld.

Deze week in de Agenda twee pagina's met een kleine greep uit het cursusaanbod. Over de worsteling om een nieuwe taal te leren, over lessen Franse conversatie en kunstgeschiedenis ineen, over technieken voor amateur- romanciers. En: hoe kun je je één keer per week een popster wanen?