Kritiek Europese Commissie op UEFA

BRUSSEL, 18 JAN. De Europese Commissie heeft gisteren de Europese voetbalbond gedreigd met maatregelen als die blijft weigeren de buitenlanderregel in te trekken en het transfersysteem aan te passen. De UEFA moet zich houden aan de uitspraak van het Europese Hof van Justitie, die in de zaak van de Belg Bosman bepaalde dat deze praktijken in strijd zijn met de Europese regels, aldus de commissie. “Niemand staat boven de wet”, onderstreepte woordvoerder Klaus van der Pas. De commissie zegt zeer bezorgd te zijn over het besluit van de UEFA zich voorlopig slechts aan de eigen wetten te houden. De voetbalbond zal deze week een formele waarschuwing uit Brussel ontvangen dat ze zich dient te conformeren aan de Europese wetten. De commissie zal in die brief ook verklaren dat ze zich het recht voorbehoudt om maatregelen te nemen als de bond dwars blijft liggen.

In een reactie liet de UEFA weten bij haar standpunt te blijven. Volgens een woordvoerder heeft de Europese commissie in 1991 zelfs meegewerkt aan het totstandkomen van de regeling van drie buitenlanders en twee 'geassimileerde' spelers. “Het heeft al die jaren perfect gewerkt, waarom moet dat nu dan veranderen? Wij zien daar het nut niet van in.”