Kinderagenda

Jagen op een tornado-slurf

In Nederland is er wel eens een storm en soms regent het ook flink, maar orkanen en tornado's komen hier bijna niet voor. In andere gebieden van onze planeet is dat wel anders en dan zie je op de televisie of lees je in de krant dat in Mexico of Amerika een orkaan - met vaak een aardige meisjes of jongensnaam - huizen en boten verwoest (denk aan Sint Maarten) en bomen ontwortelt. En soms moeten mensen wel twee dagen in een kelder zitten, anders waaien ze gewoon weg. In de film 'Stormchasers' (stormjagers) in het Omniversum gaan wetenschappers op jacht naar stormen, tornado's, orkanen en bliksem. Dat doen ze soms in vliegtuigjes, die volgepropt zijn met instumenten, waarmee ze het oog van een orkaan binnengaan om te meten hoe gevaarlijk deze zijn. Andere 'jagers' rijden soms grote afstanden over land mee met een zich ontwikkelende tornado om te kijken hoe en vooral wanneer de bekende slurf ontstaat. Ook proberen ze in de film te onderzoeken waar een moesson vandaan komt. Een moesson is een langddurige regen die in Azië en Afrika valt. En dat gebeurt meestal na een lange periode van droogte en hitte. Plotseling verandert de windrichting en dan kan het dagen, weken achterelkaar regenen. Ook bliksem wordt in de film bekeken wanneer witte en grijze wolken met verschillende soorten electrische lading met elkaar 'botsen' met als gevolg een superontlading van energie en daarnaast angtaanjagende schichten van wit, hel licht. Deze nieuwe film is samen met andere films te zien in het Omniversum, President Kennedylaan 5, Den Haag. Di t/m zo 11u, 13u en 15u, do t/m zo ook 17u en 20u. Res 070-3545454. Kinderen t/m 12 jaar ƒ 13,- daarboven ƒ 17,-.

Verhalen voor Fionneke

De pop Fionneke wil niet slapen, daarom vertelt Kathleen v.d. Weerd korte sprookjes en verhalen aan haar pop bijvoorbeeld over een arme schoenmaker, die 's nachts geholpen wordt door twee kleine naakte mannetjes. Op een dag besluiten de schoenmaker en zijn vrouw mooie kleertjes en schoentjes te maken voor de mannetjes.... Of over een ezeltje van koninklijke afkomst die leert de luit heel mooi te bespelen en graag een prinses wil trouwen. En dan gaat Fionneke toch naar bed en wordt ze in slaap gezongen. Verhalen voor Fionneke en voor iedereen, vanaf 4 jaar, in Verteltheater van Jeugdboekhandel Silvester, Rapenburg 17, Leiden op zondag 7 januari om 15u. Res 071-5128658.

Jezus in de tempel

Op de tentoonstelling 'Op naar Jeruzalem' zijn maquettes te zien over bijvoorbeeld de tempel van Herodes in Jeruzalem. Vroeger stond op die plek de tempel van Salomo, maar die werd verwoest en Herodes de Grote besloot in 20 v Chr. de tempel te herbouwen en het plein ervoor te vergroten. Op zondagmiddag 21 januari wordt in het Bijbels Museum eerst het verhaal verteld over Jezus die met zijn ouders naar Jeruzalem reist en in de tempel (van Herodes) achterbleef om met de schriftgeleerden te praten. Hij is met zijn ouders Jozef en Maria uit Nazareth naar Jeruzalem gekomen om het paasfeest te vieren. Samen met duizenden andere mensen gaan ze naar de tempel. Als Jozef en Maria weer vertrekken loopt Jezus niet met hen mee, maar daar maken ze zich niet ongerust over; hij zou wel met vrienden meelopen. Toen ze hem aan het eind van de dag niet zagen schrokken ze pas echt, gingen terug naar Jeruzalem om hem te zoeken. Ze vonden hem in de tempel. Een groep schriftgeleerden stond in een kring en luisterde verbaasd naar de verstandige vragen die de jongen stelde, maar ze wisten niet dat deze jongen de zoon van God was! Na dit verhaal word je rondgeleid door het museum en word je verteld over tempeldiensten, hoge hogepriesters en offerdiensten. Ook de tempel van Herodes (in het klein) wordt bekeken. Omdat die 70 na Christus is verwoest en er geen tekeningen of oude geschiften bestaan hoe de tempel er precies uitzag kan je in het museum modellen van de tempel bekijken die er allemaal anders uitzien! En als laatste mag je proberen de tempel (of wat anders) na te tekenen en ook met papier na te bouwen. Voor je ouders is er ook een programma met een rondleiding, lezing en concert. Zondag 21 januari in het Bijbels Museum, Herengracht 366, Amsterdam, vanaf 14u30-16u (voor kinderen vanaf 5 jaar èn ouders). Kosten: toegangsprijs museum.

Natuurbelevings- tocht

Je hoeft geen kennis van de natuur te hebben om met de natuurbelevingstocht in het Oisterwijkse bos mee te doen. Hoe een boom heet is niet zo belangrijk, maar wel hoe dik hij is en hoe de knoppen en de schors er uit ziet. Het wordt een tocht met spiegels en blinddoeken! Loop met een grote spiegel onder beukebomen en zie alleen maar de lucht en de takken en voel je net een eekhoorntje. Of voel met een blinddoek een hele dikke boom en probeer 'm terug te vinden. Trek wel je oude kleren aan! Woensdag 24 januari vanaf 14u30 in het bezoekerscentrum Oisterwijk van de Vereniging Natuurmonumenten, van Tienhovenlaan 5, Oisterwijk. Voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Kosten ƒ 1,50 Res 013-5219209.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker