Kaartverdeling voor schaatsfeest deels loterij

HEERENVEEN, 18 JAN. Morgenmiddag om vijf uur klinkt in ijsstadion Thialf in Heerenveen het startschot voor de Europese allround-kampioenschappen schaatsen. Bij de mannen verdedigt Rintje Ritsma zijn titel, bij de vrouwen de Duitse Gunda Niemann. Het is de elfde keer dat Thialf het toneel is van een Europees kampioenschap.

Op de tribunes is het contrast met de recent gehouden Nederlandse allround-kampioenschappen levensgroot. In Den Haag waren de tribunes namelijk hoofdzakelijk leeg. Thialf staat weer drie dagen lang op springen. Dat heeft niet zozeer met Thialf als stadion te maken. Ook de World Cup-wedstrijden die in december in Heerenveen werden verreden, trokken weinig publiek. Het EK was echter al maanden van tevoren uitverkocht. Omdat van tevoren bekend is dat er een groot feest wordt gebouwd. “Veel mensen willen de sfeer proeven in Heerenveen”, zegt Boelo Waalkens, lid van het organisatie-comité.

De vraag naar kaarten voor het EK is vele malen groter dan het aanbod. Elke dag kunnen er niet meer dan 12.000 mensen Thialf in. De meeste kaarten gaan naar de acht gewesten van de schaatsbond KNSB die zelf voor de verdeling zorgen. Hoofdsponsor Aegon en co-sponsor Deloitte & Touche krijgen in totaal enkele honderden toegangskaarten, waarna er 15 tot 20 procent resteert voor de vrije verkoop. Die kaarten worden verloot. Daarbij zou het het organisatiecomité van de Koninklijke IJsvereniging Thialf het liefst echte schaatsliefhebbers voorrang verlenen, maar zo eenvoudig is dat niet.

Het lot bepaalt wie het spektakel in Heerenveen mag bijwonen. Voor mensen die kaarten aanvragen voor alle evenementen in Thialf, wil de organisatie nog wel eens een oogje dichtknijpen en kaarten verstrekken buiten de loting om. “Dat zijn immers de echte schaatsliefhebbers”, aldus Waalkens, die in de jaren zestig als secretaris van de Stichting Noordnederlandse Kunstijsbaan nauw betrokken was bij de totstandkoming van een overdekte ijsbaan in Heerenveen.

Om het de toeschouwers op de achterste rijen van de overvolle staantribunes wat gemakkelijker te maken, zijn er dit jaar twee extra rijen staanplaatsen. Vorig jaar tijdens het EK in Heerenveen klaagden mensen die achteraan stonden dat ze nauwelijks iets van de wedstrijden hebben gezien. Met de extra plaatsen, die niet gepaard gaan met extra toegangskaarten, hoopt de organisatie dat dit probleem tot het verleden behoort.

Niet iedereen gaat voor het schaatsen, velen louter voor de gezelligheid. “Ik heb er geloof ik nog nooit één rondje van het schaatsen gezien”, zegt een Oranje-supporter die de grote schaatsevenementen in Heerenveen trouw bezoekt. Met vrienden duikt hij vanuit de trein een café vlakbij het stadion in om er vervolgens voor lange tijd niet meer uit te komen. En vele schaatsfans met hem.

De controle bij de ingang van Thialf is streng. Het organisatie-comité wil daarmee problemen “zoals bij sommige voetbalwedstrijden” voorkomen. Blik en glas is taboe in het ijsstadion, evenals koelboxen. Een koelbox is niet bepaald een gevaarlijk voorwerp, geeft Waalkens toe, “maar als toeschouwers dat ding als verhoging gebruiken, kunnen de mensen achter hen niks meer zien”.

Het wedstrijdprogramma ziet er als volgt uit. De loting voor de ritten heeft vanavond om zes uur plaats.

Vrijdag 17.00 uur - 500 meter mannen - 500 meter vrouwen - 5.000 meter mannen. Verwachte eindtijd 21.45 uur. Zaterdag 13.00 uur - 1.500 meter vrouwen - 1.500 meter mannen - 3.000 meter vrouwen. Verwachte eindtijd 17.10 uur.

Zondag 13.00 uur - 5.000 meter vrouwen - 10.000 meter mannen. Verwachte eindtijd 16.20 uur, waarna de huldiging van de kampioenen volgt.