Hoog met kruiden

Fotografe Jacquie Wessels fotografeerde in het openbaar etende mensen, Hanneke Breuker interviewde verschillende mensen over een bijzondere eetervaring. Tekst en foto hebben geen direct verband met elkaar, maar ze zeggen wel alletwee iets over wat iedereen dagelijks doet: eten.

Naam: Maria Heiden. Geboorteplaats: Bolnes. Woonplaats: Rotterdam. Nationaliteit: Nederlandse. Geslacht: vrouwelijk. Kleur haar: blond. Kleur ogen: blauw. Lengte: 1.70 m. Gewicht: 62 kg.

Ik werd na het eten in een restaurant hier in Rotterdam doodziek. Een kwartier na die maaltijd. Ik zou de volgende dag de Floorshow presenteren en was uit eten gegaan omdat ik weinig tijd had. Ik ben drie dagen ziek geweest; het bleek een voedselvergiftiging te zijn. Ze hadden de vis te lang naast de koelkast laten liggen. Dat is een rotervaring. Ik ga daar niet meer eten. Ik zie de eigenaar regelmatig lopen, maar ik wil het eigenlijk niet zeggen. Het kan nu hooguit opvallen dat ik niet meer kom.

Ik kom uit een gezin waar je alles moest eten, aan bepaalde dingen heb ik een hekel gekregen. Ik heb ook geleerd dat ik altijd mijn bord leeg moet eten. Nu doe ik dat nog wel eens tegen heug en meug.

Ik ben in Bulgarije met vakantie geweest en ik kwam daar in een soort havenstadje aan. Je krijgt dan de kaart en je weet niet precies wat het allemaal betekent, dus dan zie je wel wat er komt. Dat werd wel de meest enge ervaring op etensgebied.

Het was een gigantische koeiekop. Ik zag dat nog meer mensen in het restaurant dit gerecht op hun bord hadden. Dus ik had waarschijnlijk toch een lekkernij besteld. Uit een flesje moest je er iets opgooien; dat was een mengsel van allerlei kruiden. En dan moest je het met een lepeltje eruit eten. Er was verder niets bij als garnituur, aardappelen of groente of zo. Je herkende heel erg wat het was, ik ben geen vegetariër, maar dit hing helemaal over je bord en het was heel hoog. Hoog eten zie je eigenlijk nooit. Wij hebben bijna altijd plat eten. Je zat er hier letterlijk heel dicht met je neus bovenop. Ik heb het wel geproefd, ik had er waarschijnlijk te veel van die kruiden overgedaan, de smaak van de rest was niet zo duidelijk.

Ik lees ook graag leuke boeken over eten. Niet zozeer kookboeken maar meer over bijzondere dingen. En ik wil graag weten waarom iets zo genoemd is, bijvoorbeeld het Bintje. Een Friese onderwijzer kweekte aardappels in de vensterbanken van zijn klaslokaal. Op een zeker moment had hij een hele lekkere aardappel gekweekt. Hij heeft die vernoemd naar het liefste en zoetste meisje uit zijn klas: Bintje.

    • Hanneke Breuker