Handelstekort van VS verder afgenomen

WASHINGTON, 18 JAN. Het tekort op de handelsbalans van de Verenigde Staten is licht afgenomen van 8,25 miljard dollar in september tot 8,04 miljard dollar in oktober, het laagste peil in tien maanden. Gelijktijdig werd bekend dat de index of leading indicators (de belangrijkste barometer voor de Amerikaanse economie) in november met 0,3 procent is gedaald. De gegevens werden gisteren gepubliceerd met flinke vertraging. Dit als gevolg van het feit dat ambtenaren niet konden werken wegens de begrotingscrisis. De Amerikaanse handel in goederen leverde in oktober een tekort op van 13,65 miljard dollar, terwijl de handel in diensten zorgde voor een surplus van 5,6 miljard. De totale export verminderde met 1,1 procent tot 66,7 miljard dollar. De import van de VS verminderde met 1,2 procent tot 74,8 miljard dollar. Het tekort van de VS in de handel met Japan, al jaren een bron van onderlinge spanningen, groeide van 4,3 tot 4,8 miljard dollar. Het negatieve saldo met de Europese Unie liep op van 154 miljoen dollar tot 978 miljoen dollar. (KRF)