Gelderse Papier schrapt 230 van de 1.280 banen

ROTTERDAM, 18 JAN. Door een grootscheepse reorganisatie komen bij de Gelderse Papiergroep de komende maanden 230 van de in totaal 1.280 arbeidsplaatsen te vervallen. De maatregel gaat gepaard met 200 gedwongen ontslagen.

De zwaarste klap valt bij Papierfabrieken van Houtem & Palm in Apeldoorn waar 135 werknemers het veld moeten ruimen. Beleggers reageerden vanochtend positief op dit nieuws: de koers van de Gelderse Papiergroep steeg 30 cent tot 62,50 gulden.

Gelderse Papiergroep, producent van speciale papiersoorten, kampt met tegenvallende resultaten. Vorig jaar boekte het bedrijf een verlies van 30 miljoen gulden tegenover een positief resultaat van 18 miljoen gulden in 1994. Met de aangekondigde reorganisatie is een bedrag van 17 miljoen gulden gemoeid. Dit maakte de onderneming vanmorgen bekend bij de presentatie van de voorlopige jaarcijfers over 1995. De definitieve cijfers volgen in maart.

Het negatieve resultaat van vorig jaar werd veroorzaakt door de stijgende prijs van cellulose, één van de grondstoffen voor de produktie van papier. Groothandelaren en uitgeverijen legden als gevolg van de stijgende prijs grote reserves papier aan waardoor de orderontvangsten voor de Gelderse Papiergroep afnam. Door de hogere kostprijs werd ook de winstmarge nadelig beïnvloed.

Daarnaast zorgde de sterke internationale prijs van de gulden voor een afnemende vraag uit het buitenland. De Gelderse Papiergroep exporteert papier met name naar de Benelux, Groot-Britannië, Frankrijk en in mindere mate naar Italië en Spanje.

De prijsstijging van de grondstoffen is inmiddels voorbij en dus verwacht de onderneming dat het zogenoemde stocking van de afnemers over zijn piek heen is. “De eerste twee weken van dit jaar hebben laten zien dat de vraag weer iets aantrekt. Tot nu toe zijn we niet pessimistisch.” Wel benadrukt hij dat het normaal is dat de vraag aan het begin van het jaar iets toeneemt. “Veel bedrijven willen aan het einde van het jaar geen reserves hebben en gebruiken die dus.” November vorig jaar meldde het bedrijf ook al dat de vraag weer zou stijgen. Die stijging bleef echter achterwege. Toen waren volgens het bedrijf al “structurele kostenbesparingen” nodig.

De Gelderse Papiergroep heeft inmiddels een principe-akkoord gesloten met de vakbonden, verklaarde directeur W. van Leeuwen vanmorgen. Het plan behelst bemiddeling bij nieuwe banen, en als dat niet helpt verstrekt het bedrijf een vertrekpremie.