Fokker gaat fors onderuit op lager Damrak

AMSTERDAM, 18 JAN. Bij een zeer hoge omzet ging het aandeel Fokker vanmorgen stevig onderuit op de Amsterdamse effectenbeurs. Kort na opening daalde de koers van de vliegtuigfabrikant tot 5,50 gulden. Over het voortbestaan van Fokker valt snel een beslissing. Door speculatieve vraag was het aandeel tegen het middaguur hersteld tot 6,70 gulden omstreeks het middaguur.

AMSTERDAM De AEX-index voor de meest verhandelde fondsen verloor 0,75 punten op 504,25. Met de laagste koers van 5,50 bleef Fokker vanmorgen twee kwartjes boven de recorddiepte die in oktober vorig jaar werd genoteerd. De omzet bereikte kort na het middaguur de 800.000 aandelen.

“Beleggers dumpen hun stukken die speculanten vervolgens tegen fors lagere prijzen opkopen”, aldus een handelaar. “We houden ernstig rekening met het omvallen van Fokker”, zegt een collega, “maar als er toch steun komt kan de koers zo weer naar een tientje”. Obligaties Fokker (10 procent per 1997) verloren vanmorgen ruim een kwart van hun waarde op 60,40 gulden.

De stijgende dollar kwam vanmorgen slechts een beperkt aantal hoofdfondsen ten goede. Koninklijke Olie won een gulden op 223,90 en Unilever noteerde 1,10 gulden hoger op 232,80. Daarentegen moesten VNU en Océ van der Grinten een forse stap terug.

VNU raakte 2,90 gulden kwijt op 246,20 en Océ gaf 1,10 gulden prijs op 112,20. Papierreus KNP BT leverde 90 cent in op 44,40 gulden.

Heineken lag opnieuw vast in de markt. Goldman Sachs heeft een zeer lovend rapport over de brouwer geschreven. Dit zorgde voor een koersstijging met 1,30 op 307,10 gulden, een nieuw record. Ook KPN continueerde de stijging van de afgelopen week, met 30 cent tot 62,80 gulden.

De Duitse Bundesbank heeft vanmorgen besloten de Duitse rente niet te verlagen. De jongste verlaging is nog maar kort geleden doorgevoerd, in december vorig jaar. Bankpresident Hans Tietmeyer liet eerder deze week weten op langere termijn wel mogelijkheden te zien voor een nieuwe renteverlaging.

De Britse centrale bank besloot vanmorgen wel tot een renteverlaging. Het pond sterling noteerde omstreeks het middaguur een koers van 2,5068 gulden tegenover 2,5090 aan het eind van de handel gisteren.

De dollar boekte vanmorgen op de Europese wisselmarkten opnieuw winst. In Amsterdam noteerde de Amerikaanse munt tegen het middaguur een koers van 1,6461 gulden in vergelijking met een koers van 1,6380 aan het slot van de handel gisteren. Gisteravond was de dollar tijdens de valutahandel in de Verenigde Staten zelfs nog iets verder opgelopen tot 1,6475 gulden.

De stijging in de VS werd toegeschreven aan optimisme onder de handelaren dat het begrotingsoverleg tussen Clinton en Republikeinen binnen korte tijd met succes kan worden afgerond.

NEW YORK De effectenbeurs van New York moest gisteren een kleine stap terug doen. De Dow Jones-index van belangrijkste fondsen ging met 21,32 punten omlaag tot 5066,90 punten. De omzet bedroeg 461 miljoen aandelen tegenover 423 miljoen op dinsdag. Chip-fabrikant Intel bracht dinsdag na sluiting van de beurs fraaie, maar tegenvallende jaarcijfers naar buiten. Andere technologiefondsen hadden daarvan echter weing te lijden. Het conglomeraat 3M en supermarktgigant Wal-Mart waarschuwden voor een tegenvallende winst in het vierde kwartaal.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio was vandaag lager. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste fondsen daalde met 200,22 punten tot 20,370,04. Japanse beleggingsinstituten namen winst.