Elizabeth springt niet meer bij voor 'Fergie'

LONDEN, 18 JAN. De Britse koningin, Elizabeth II, wenst niet op te draaien voor de schulden van de hertogin van York, Sarah Ferguson.

In een officiële verklaring, uitgegeven door Buckingham Palace, liet ze gisteren weten dat ze de financiële moeilijkheden van haar schoondochter niet als haar probleem beschouwt. “De koningin heeft al een royale voorziening voor de hertogin van York getroffen. Het beheer van haar financiën is haar eigen verantwoordelijkheid.”

De koningin reageert met die verklaring op berichten in de Britse pers dat de 36-jarige Sarah Ferguson voor één tot drie miljoen pond bij de bank in het krijt staat, tussen de 2,5 en 7,5 miljoen gulden. De hertogin zou de laatste jaren op veel te grote voet hebben geleefd.

Alleen al aan personeel - een butler, een kok, een kinderjuffrouw, een huishoudster, een tuinman, een privé-secretaris en een perswoordvoerder - zou ze meer dan haar jaarinkomen hebben uitgegeven. Verder zou ze veel geld hebben gespendeerd aan exotische vakanties en extravagante kleren. Twaalf jurken van de topontwerper Isabel Kristensen hebben haar 50.000 pond gekost. Tijdens een tripje naar New York kocht ze twintig paar schoenen voor een totaalbedrag van 8.000 gulden.

Nadat prins Andrew en Sarah Ferguson in 1992 tot een scheiding van tafel en bed besloten, heeft de koningin twee miljoen pond opzijgezet voor de kinderen, de prinsessen Beatrice en Eugenie. De hertogin van York heeft het vruchtgebruik van dat fonds, wat haar jaarlijks 100.000 pond aan rente oplevert. Verder verdient ze per jaar naar schatting 200.000 pond met interviews en met de verkoop van haar vier kinderboeken over de kleine helikopter Budgie waarvan ook tekenfilms zijn gemaakt. Maar haar totale inkomen van circa 340.000 pond dekt maar de helft van haar bestedingen.

Britse kranten speculeren dat de koningin aan het spekken van haar schoondochter een einde heeft gemaakt, omdat ze binnenkort een grote financiële bijdrage moet leveren aan een scheidingsregeling voor prins Charles en prinses Diana.

    • Dick Wittenberg