Duitse defensie wil 40 jagers extra

BONN, 18 JAN. De Duitse minister van defensie, Volker Rühe (CDU), is van plan niet 140 maar 180 nieuwe Europese gevechtsvliegtuigen (EFA) voor de luchtmacht te kopen. Dat plan, dat van belang is voor Fokker-moeder Dasa als co-producent van dat toestel, heeft hij gisteren aan de defensiecommissie van de Bondsdag meegedeeld. Over zijn plan zal overigens pas komende nazomer worden beslist, namelijk als de begroting voor 1997 in de Bondsdag aan de orde komt.

De EFA, in Duitsland voorheen Jäger '90 genaamd, wordt gebouwd door een Duits-Brits-Spaans-Italiaans consortium. In dat consortium zouden Groot-Brittannië en Duitsland elk voor 30 procent deelnemen, de beide andere landen elk voor 20 procent. Met de planning werd in de jaren tachtig begonnen, toen werd er nog van uitgegaan dat de Duitse luchtmacht meer dan 200 toestellen zou afnemen. Maar na de omwentelingen in Oost-Europa, het uiteenvallen van het Warschaupact en kortingen op de defensiebegroting, werd gaandeweg besloten het aantal EFA's voor de Duitse luchtmacht te beperken tot 140 en die toestellen bovendien in een eenvoudigere en goedkopere versie, namelijk als Jäger Light, te laten maken. Het Duitse aandeel in de consortiumproduktie beloofde daardoor tot 24 procent te zullen dalen. Dat leidde tot Britse protesten en tot de eis dan in plaats van Dasa het Britse Aerospace als “systeemleider” te laten optreden.

Rühe wil nu alsnog meer toestellen bestellen omdat hij, naast 140 nieuwe jachtvliegtuigen, in het jaar 2015 ook wil beschikken over vervangers voor dan verouderde Tornado-bommenwerpers. Hij mag rekenen op steun van de CDU/CSU. De FDP staat kritisch tegenover zijn plan, de Groenen zijn tegen. De SPD is verdeeld, zij wil zich er pas over uitspreken nadat Rühe een nieuw concept over de toekomstige taken van de luchtmacht heeft gepresenteerd. Bij Dasa werd het nieuws uit Bonn gisteren als “positief” aangemerkt, zij het met de aantekening dat er nog niets definitief is beslist.

    • J.M. Bik