Daimler-Benz doekt 112 jaar oud AEG op

FRANKFURT, 18 JAN. Voor het Duitse bedrijf AEG, ooit toonaangevend in de internationale elektro-industrie, valt na een bestaan van 112 jaar definitief het doek. Nadat de afgelopen jaren al een groot aantal onderdelen was verkocht, gaan de restanten op in het moederconcern Daimler-Benz. In verband daarmee is gisteren de beursnotering van AEG opgeschort.

Het verwachte besluit om het noodlijdende bedrijf op te doeken viel gisteren op een vergadering van de raad van commissarissen, voorgezeten door Daimler-topman Schrempp. Daimler-Benz heeft op het ogenblik 87,65 procent van de aandelen in handen. De overige aandeelhouders kunnen hun stukken omwisselen tegen aandelen Daimler. De verhouding moet nog worden bepaald. Tot dat is gebeurd, blijft een in 1988 aangeboden ratio van 5 tegen 1 van kracht. Die verhouding komt vrijwel overeen met de beursnoteringen. De koers van het aandeel AEG werd gisteren opgeschort op een niveau van 154 mark. Daimler eindigde de handel in Frankfurt 2,70 mark lager op 761,80 mark.

Van AEG zijn nog vier hoofdactiviteiten over: micro-elektronica, spoorwegsystemen (een joint venture met het Zweeds-Zwitserse ABB), postautomatisering en dieselmotoren. Daimler gaat deze activiteiten reorganiseren en krijgt er rechtstreekse verantwoordelijkheid voor. Het hoofdkantoor van AEG in Frankfurt gaat dicht.

De hele operatie heeft financieel gezien terugwerkende kracht vanaf 1 januari van dit jaar. De aandeelhouders van Daimler en AEG moeten nog hun goedkeuring geven op hun jaarlijkse vergaderingen, respectievelijk op 22 mei en 5 juni.

Daimler verwierf in 1985 een meerderheidsbelang in AEG om zich om te vormen van een autoproducent tot een breed technologieconcern. In die periode stortte Daimler zich ook in de vliegtuigbouw. Van de dromen over lucratieve synergie tussen de diverse bedrijfstakken kwam weinig terecht. Niet alleen AEG lijdt forse verliezen, ook vliegtuigdochter Dasa zit diep in de rode cijfers, niet in het minst door molensteen Fokker. Een dezer dagen valt ook een beslissing over de Nederlandse vliegtuigbouwer Fokker.

Enkele jaren geleden verkocht AEG zijn divisie huishoudelijke apparaten al aan het Zweedse Electrolux. Het sluitstuk van de uitverkoop was de vorige maand overeengekomen overdracht van de divisies energietechniek en industriële automatisering aan het Franse Alcatel Alsthom. Inclusief enkele kleinere verkopen ging het om een jaaromzet van 4,2 miljard mark en 19.000 werknemers. Op de loonlijst staan nog zo'n 30.000 mensen, maar dat aantal zal bij de aangekondigde reorganisatie ongetwijfeld lager worden.

AEG beleefde het hoogtepunt van zijn bestaan in 1976 onder de toenmalige naam AEG-Telefunken. De omzet bedroeg toen 13,5 miljard mark en er waren 162.000 mensen in dienst. Het door Daimler op te slokken restant heeft een omzet van nog maar zeven miljard mark. (DPA)