Concurrentie voor Deutsche Telekom op Duits glasvezelnet

DÜSSELDORF/ESSEN, 18 JAN. Twee grote Duitse bedrijven die de telecommunicatiemarkt op willen, gaan samen één net van glasvezelkabels en straalverbindingen opzetten. Mannesmann en Veba willen hiermee de consument een alternatief bieden voor het net van de staatsmaatschappij Deutsche Telekom die nu nog een monopoliepositie heeft.

“De samenwerking betekent een wezenlijke bijdrage in de ontwikkeling van concurrerende marktstructuren in Duitsland,” zo zei het hoofd van Mannesmann Eurokom, Peter Bross, gisteren in een toelichting op de ondertekening van de principe-overeenkomst. In de nog op te richten gezamenlijke onderneming hebben beide bedrijven een aandeel van 50 procent. Het net zal geschikt zijn voor zowel bestaande als toekomstige telecomdiensten en kabeltelevisie.

Mannesmann, van oorsprong een staal- en machinebouwconcern, haalde over de eerste negen maanden van vorig jaar een omzet van 23,5 miljard mark. Het conglomeraat Veba, dat zich hoofdzakelijk bezighoudt met olie en gas, chemie, handel en dienstverlening, noteerde in dezelfde periode een omzet van bijna 55 miljard mark.

Door het nieuwe netwerk krijgen Duitse telecomgebruikers na de liberalisering van de markt op 1 januari 1998 meer keus. Eerder maakte al het energiebedrijf RWE samen met de elektriciteitsmaatschappijen VEW en Veag bekend het eens te zijn geworden over het opzetten van een eigen net. Volgens marktkenners zal ook het Viag-concern tot deze groep toetreden. Viag is een dochteronderneming van het energieconcern Bayernwerk. RWE mikt immers op de gedachte alle leidingen van energiebedrijven te bundelen voor de oprichting van het telecomnet.

Momenteel is Deutsche Telekom nog in handen van de staat. De privatisering van dit bedrijf volgt evenwel later dit jaar. De omvang van de Duitse telecommarkt wordt rond de eeuwwisseling geschat op ongeveer 100 miljard mark per jaar. (DPA)