China: uitstel samenwerken vliegtuigbouw

PEKING, 18 JAN. China heeft zijn keuze voor een Europese of Amerikaanse partner in de luchtvaartindustrie opnieuw uitgesteld. De Chinezen, die samen met de Koreanen een nieuw verkeersvliegtuig met 100 plaatsen willen bouwen, zullen hun keuze pas in april bepalen, zo heeft vice-president Zhu Yuli van Aviation Industries of China gezegd.

Vorige maand had Aviation Industries of China nog gezegd in maart een besluit te zullen nemen. Ook dat betekende al uitstel omdat de fabrikant in de Volksrepubliek eerder had laten weten nog vóór het eind van het afgelopen jaar de knoop door te hakken.

Wie de partner wordt is inzet van een felle concurrentiestrijd. De Duits-Nederlandse combinatie Dasa-Fokker aast eveneens op het samenwerkingsverband met de Aziaten. Ook het consortium bestaande uit British Aerospace, Aerospatiale uit Frankrijk en Alenia uit Italië is in de race. Daarnaast proberen ook de twee Amerikaanse fabrikanten Boeing en McDonnell Douglas het contract in de wacht te slepen.

Zuidoost-Azië wordt gezien als de lucratiefste markt voor de vliegtuigindustrie. De snel groeiende economieën in die regio, waaronder vooral die van China, hebben de behoefte aan vliegverkeer doen toenemen. Daardoor is de vraag naar vliegtuigen de afgelopen jaren ook hard gestegen. (Reuter)