CDU en SPD gaan door met coalitie Berlijn

BONN, 18 JAN. CDU en SPD zetten hun sinds 1990 in Berlijn regerende 'grote' coalitie onder burgemeester Eberhard Diepgen (CDU) tot 1999 voort. Dat hebben de partijraden van beide partijen gisteravond, bijna drie maanden na de plaatselijke verkiezingen, besloten. Volgende week donderdag kiest het lokale parlement, het Abgeordnetenhaus, het nieuwe stadsbestuur, de senaat. De in Oost-Berlijn sterke PDS en de Groenen blijven in de oppositie.

Het aantal wethoudersportefeuilles in de Duitse hoofdstad daalt van vijftien tot tien. Daarvan krijgen de CDU en de SPD er elk vijf. De SPD, die 24 oktober 1995 van 30,4 tot 23,6 procent van de stemmen was gezakt, had eergisteren van de CDU (37,4) nog een vijfde wethouderspost (financiën) afgedwongen. Begin deze week nog hadden de onderhandelaars van CDU en SPD nog een verdeling 5-4 afgesproken. Daarom had Diepgen als Berlijns CDU-voorzitter gisteravond grote moeite om de plaatselijke partijraad van zijn partij te bewegen in te stemmen.

Omdat Berlijn zwaar in de schulden zit en de stad zich heeft verplicht bij de voor 1999 voorgenomen fusie met de Oostduitse deelstaat Brandenburg een zoveel mogelijk sluitende begroting te hebben zijn voor de komende vier jaar 23 miljard mark bezuinigingen afgesproken. Dat enorme bedrag, dat maar weinig kleiner is dan wat Berlijn in één jaar aan inkomsten heeft, moet vooral komen uit kortingen op de overheidsuitgaven (minder ambtenaren), het universitair onderwijs, de sociale zekerheid en bouwsubsidies.