Brand in Duits centrum asielzoekers: 9 doden

BONN, 18 JAN. Bij een brand in een vier verdiepingen hoog opvangcentrum voor asielzoekers aan de rand van de binnenstad van Lübeck, in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein, zijn vanmorgen vroeg negen mensen om het leven gekomen, onder wie drie kleine kinderen. Ongeveer 20 mensen raakten zwaar en 30 licht gewond, in de meeste gevallen doordat zij in paniek van het dak of uit de ramen van de hogere etages naar beneden sprongen. Sommige gewonden zijn er zo ernstig aan toe dat met een stijging van het aantal dodelijke slachtoffers rekening wordt gehouden.

Over de oorzaak van de brand, die vanmorgen kort voor vier uur door een bewoner van het pand werd gemeld, wilde de politie van de Noordduitse stad rond het middaguur nog niets officieel meedelen. Zij moest toen nog met haar onderzoek in het uitgebrande pand beginnen. Vlak voor de brand werd gemeld waren drie jonge mannen uit de nabije Oostduitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern dicht bij het pand op hun papieren gecontroleerd. Twee van hen, 19 en 17 jaar, zijn vanmorgen van hun bed geligt om als mogelijke getuigen te worden gehoord. Naar de derde jongeman wordt nog gezocht.

In het pand woonden asielzoekers uit Afrika, Azië en het Midden-Oosten en uit Oost-Europa geïmmigreerde volksduitsers, zogeheten Aussiedler. Volgens de lokale brandweercommandant, Bernd Naumann, voltrok zich vanmorgen vroeg een drama voor de ogen van de snel aanwezige blusploegen. Veel bewoners sprongen in paniek, vaak van tientallen meters hoogte, van de hoogste brandende etages. De brandweer van Lübeck, die het vuur met honderd man pas om negen uur geheel onder controle had, had het pand onlangs nog op brandgevaar gecontroleerd, zei hij. Vorig jaar wist de brandweer in Lübeck nog net op tijd een brand te blussen die gesticht was in een synagoge.

De Lübeckse politie wilde vanmiddag met nader nieuws aangaande de brand komen. Aanvankelijke vermoedens dat de brand gesticht zou zijn, leken om 13.00 nagegoeg verdwenen. Dit meldde het Duitse middagjournaal op grond van officieuse inlichtingen van de politie en van getuigen.