Boogert en Siemerink succesvol

MELBOURNE, 18 JAN. Vier Nederlanders hebben in Melbourne de tweede ronde van de open Australische tenniskampioenschappen overleefd. Jan Siemerink, Brenda Schultz-McCarthy en Kristie Boogert wonnen vannacht, Richard Krajicek plaatste zich gisteren al voor de derde ronde.

Mary Pierce was minder gelukkig. De titelverdedigster, die in november brak met haar Nederlandse coach Sven Groeneveld, verloor vannacht met 6-4 en 6-4 van de Russische Elena Likhovtseva. “Dit was niet wat ik had verwacht”, mopperde Pierce. “Het was zo'n dag waarop er niets lukte. Het is een grote teleurstelling, want ik had hier graag in de finale tegen Seles willen spelen.”

Boris Becker, die dinsdagavond vijf sets nodig had tegen de Brit Greg Rusedski, had vannacht grote moeite met de jonge Zweed Thomas Johansson, de bedwinger van Jacco Eltingh. Becker verloor de eerste twee sets voor hij er in slaagde een versnelling hoger te schakelen: 4-6, 3-6, 6-2, 6-1 en 6-4. Pete Sampras hield de schade tegen zijn landgenoot Michael Joyce beperkt tot één set: 3-6, 6-3, 6-4 en 6-4. e.

Jan Siemerink herstelde zich van een 2-0 achterstand in sets en beschikte over meer uithoudingsvermogen en wilskracht dan de Italiaanse driftkop Diego Nargiso: 1-6, 5-7, 6-3, 7-6 (10-8) en 6-1. Siemerink speelt zaterdag tegen de Nieuwzeelander Brett Steven, die in Melbourne drie jaar geleden de kwartfinale bereikte.

Kristie Boogert, de nummer 33 op de ranglijst, won een knappe wedstrijd van de Belgische Nancy Feber (6-2, 1-6 en 6-3). Boogert verheugde zich op haar wedstrijd tegen Schultz. “Ze is de nummer één van Nederland en de nummer twaalf van de wereld, dus wil ik graag winnen. Maar dat zal voor een groot deel afhangen van haar service.” De enige keer dat het tweetal tot nu toe tegen elkaar speelde was bij de Masters in Amsterdam in 1993. Toen verloor Boogert.