Bezoek Orient House zonder incidenten

JERUZALEM, 18 JAN. Het bezoek dat minister Van Mierlo (buitenlandse zaken) gistermiddag heeft gebracht aan de Palestijnse vertegenwoordiger Feisal Husseini in Orient House in Oost-Jeruzalem is zonder incidenten verlopen. Na afloop van het ruim anderhalf uur durende onderhoud zei minister van Mierlo dat het “een heel vruchtbare en ophelderende ontmoeting was geweest”. De Nederlandse bewindsman zei dat hij geen verklaring had af te leggen en haastte zich naar zijn auto.

Husseini, die in de Palestijnse bestuursautoriteit de portefeuille Jeruzalem beheert, zei dat het bezoek van minister van Mierlo aan Orient House niet betekent dat Nederland de Palestijnse aanspraken op Oost-Jeruzalem steunt. Volgens Husseini is de Nederlandse politiek ten aanzien van de kwestie Jeruzalem stabiel en beschouwt Nederland Oost-Jeruzalem als een deel van de in 1967 door Israël bezette gebieden. “Het is een positief gesprek geweest”, zei Feisal Husseini. Met betrekking tot de zware Israëlische kritiek op het bezoek van minister Van Mierlo aan Orient House merkte Husseini lachend op dat “dit ons meer publiciteit heeft gegeven”.

In het onderhoud tussen Husseini en minister Van Mierlo kwamen onder andere de Palestijnse verkiezingen van aanstaande zaterdag ter sprake, waarbij van Palestijnse zijde werd gewezen op de technische moeilijkheden die zijn ontstaan in Oost-Jeruzalem. Israël heeft besloten postkantoren in Oost-Jeruzalem waar wordt gestemd zaterdag ook voor postzaken open te houden, hetgeen tot incidenten tussen Palestijnse kiezers en Israeliërs kan leiden. Onder normale omstandigheden sluit Israël deze postkantoren op zaterdag, de rustdag.

Twintig “vrouwen in het groen”, een nationalistische Israëlische pressiegroep, demonstreerden op honderd meter van Orient House luidkeels tegen het bezoek van minister van Mierlo aan het Palestijnse hoofdkwartier. Karel van Oordt, de woordvoerder van de stichting van Christenen voor Israël, was speciaal uit Nederland naar Israël gekomen om te zeggen “dat Jeruzalem wegens het bezoek van minister Van Mierlo aan Orient House huilt”. Hannah Pinkas-Hacohen, sedert 1970 in Israël, zei dat “Nederland een vloek over zichzelf afroept”. Wiesje de Lange, een andere Israëlische immigrante uit Nederland die ook bij Orient House demonstreerde, ergerde zich eraan dat “Nederland in ons eigen land, in onze eigen hoofdstad, partij trekt voor de Palestijnen”.

Gisteravond werd zowel van Nederlandse als Israëlische zijde ontkend dat premier Kok eergisteren tijdens de ontmoeting met E. Olmert, de burgemeester van Jeruzalem, op het punt heeft gestaan het gesprek te onderbreken nadat Olmert het bezoek van minister van Mierlo op scherpe toon had aangesneden.

    • Salomon Bouman