Akzo Nobel vindt nieuwe hittebestendige supervezel

Onderzoekers van het Akzo Nobel laboratorium in Arnhem hebben een nieuwe supervezel ontwikkeld die bestand is tegen temperaturen van 600 graden Celsius. De vezel is gebaseerd op een polymeer van pyridobisimidazol en wordt versponnen in fosforzuur. Groot voordeel van de nieuwe vezel is dat hij ook grote afschuifkrachten opneemt, een zwak punt van de bestaande supervezels. Daarnaast ziet het ernaar uit dat de produktie eenvoudiger is dan van de bestaande supervezels.

Het was al langer bekend dat pyridobisimidazol in principe polymeriseerbaar is, maar Doetze Sikkema en Vadim Lishinsky van Akzo Nobel wisten dat ook in de praktijk uit te voeren. Hun bereidingswijze, die leidt tot eenvoudig verspinbare vezels, is nu geoctrooieerd. De opschaling van het spinproces kan echter nog vele jaren duren.

De nieuwe vezel overtreft de koolstofvezel en de Twaronvezel (de aramidevezel van Akzo Nobel) in eigenschappen.

Dit plaatst Akzo Nobel voor een groot plobleem: moet de nieuwe vezel snel technisch ontwikkeld worden of moeten eerst de ontwikkelkosten van de oude Twaron-vezel terugverdiend worden? (Chemisch Weekblad 51/52)