UEFA houdt vast aan regel buitenlanders

GENEVE, 17 JAN. De Europese voetbalbond verandert dit seizoen de buitenlanderregel niet, hoewel het Europese Hof die in strijd met de wet heeft verklaard. De UEFA besloot zich gisteren na een vergadering in Genève voorlopig slechts aan de eigen voetbalwetten te houden.

Clubs is het derhalve slechts toegestaan maximaal drie buitenlandse spelers tegelijk op te stellen plus twee 'geassimileerden'. Dat zijn voetballers die al vijf jaar in hetzelfde land actief zijn of er in een jeugdteam opgeleid. Het Hof in Luxemburg bepaalde in december dat er tussen de landen van de Europese Unie vrij verkeer van werknemers is en dat dat ook geldt voor voetballers.

Hoewel de officials en rechtsdeskundigen van de UEFA en de wereldvoetbalbond na het overleg van maandag op één lijn zitten, werd de FIFA niet genoemd in de verklaring van dinsdag. Daarin stond, niet geheel onverwacht: “In het belang van de continuïteit en de eerlijkheid, zoals geldt in elke sportcompetitie, zal de UEFA de reglementen voor de drie Europese bekertoernooien niet veranderen tijdens het seizoen '95/'96. De drie-plus-twee-regel, die door de deelnemende clubs unaniem is geaccepteerd aan het begin van het seizoen, blijft dus van kracht.”