Turkije wil opheldering VS over Koerden

ISTANBUL, 17 JAN. De Turkse regering heeft gisteren bij de Amerikaanse ambassade in Ankara om opheldering gevraagd over de uitlatingen van twee hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen in een televisieprogramma over de Turkse politiek met betrekking tot de Koerden.

In de zondag uitgezonden aflevering van de documentairereeks Sixty Minutes beantwoordde John Shattuck, de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken voor de rechten van de mens, de vraag of de Turkse regering burgers vermoordt, met een volmondig 'ja'. John Kornblum, onderminister van buitenlandse zaken, zei in antwoord op een vraag of er verschil was tussen de vernietiging van Koerdische dorpjes door het Iraakse leger en door de Turkse legermacht: “Als je in het dorpje woont, is er geen enkel verschil”.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken noemde later de separatistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die in de documentaire in een gunstig daglicht wordt gesteld, een organisatie van terroristen. De mensenrechtensituatie in Turkije is de afgelopen jaren juist sterk verbeterd, aldus de woordvoerder. (Reuter)