SPERZIEBONEN MET PECORINO

Dit bijgerecht is zeer geschikt voor een feestmaaltijd wanneer u tijd en handen tekort komt. U kunt de bonen eerst bijtgaar koken, dan in een schone theedoek wikkelen en tot 8 uur in de koelkast bewaren. U kunt de pecorino desgewenst door verse Parmezaanse kaas vervangen.

Voor acht personen:

1 kg sperziebonen, bijgesneden

3 tot 4 eetlepels koudgeperste olijfolie

2 tenen knoflook, gehalveerd

1 desstertlepel gehakte verse salie

zout en versgemalen peper

1 dessertlepel vers citroensap

circa 100 gram geschaafde percorino kaas

Breng op een hoog vuur een ruime pan gezouten water aan de kook. Doe er de bonen in en kook ze in circa 5 minuten bijtgaar. Giet ze af en laat ze schrikken onder de koude kraan. (U kunt de bonen daarna desgewenst in de koelkast bewaren.) Doe de olie in een koekepan en zet op een matig vuur. Voeg de knoflook toe, laat circa 4 minuten zachtjes fruiten en gooi de knoflook dan weg. Schep de bijtgare bonen om met de olie en voeg de salie toe. Breng op smaak met zout en peper en schep alles weer goed om. Leg het deksel op de pan en laat de bonen circa 2 minuten doorwarmen. Neem de pan van het vuur, sprenkel het citroensap over de bonen en schep om. Doe de bonen in een voorverwarmde schaal en garneer met de geschaafde pecorino. Dien op.

    • Kim Maclean