Rente kapitaalmarkt duikt onder 5,75 pct

AMSTERDAM, 17 JAN. Een scherpe prijsstijging op de obligatiemarkt heeft de tienjaars-kapitaalmarktrente vanmorgen door de grens van 5,75 procent gedrukt. Daarmee verlengden obligaties de periode van koersstijgingen, en dus rentedalingen, die vorig jaar is ingezet. De hoogte van kapitaalmarktrente is belangijk voor onder meer de hypotheektarieven in Nederland.

Ook gisteren stegen de prijzen van obligaties fors, toen uit opmerkingen van president Hans Tietmeyer van de Duitse centrale bank, de Bundesbank, viel af te leiden dat deze ruimte zag voor verdere renteverlagingen als de geldgroei in Duitsland achterblijft bij het doel dat de Bundesbank zich daarvoor heeft gesteld. Het jongste maandcijfer voor de Duitse geldgroei (M3) over november bedroeg 1,9 procent, ver onder het doel van 4 procent tot 7 procent dat de Bundesbank nastreeft. Nog deze week wordt het meest recente cijfer over de geldgroei openbaar gemaakt. Een geldgroei van 2,2 procent wordt verwacht.

De Bundesbank wees vanmorgen de Duitse banken veertiendaagse beleningen toe op een tarief van 3,65 procent, 0,08 procentpunt lager dan vorige week. Morgen vergadert de centrale bankraad van de Bundesbank over het monetaire beleid. Handelaren verwachtten vanmorgen niet dat de Duitse centrale bank het officiële disconto verder verlaagt. Dat staat nu op drie procent. Na de verlaging van de Duitse beleningsrente namen beleggers tegen het middaguur winst op de obligatiemarkt, waardoor de kapitaalmarktrente weer licht opliep tot 5,77 procent. Het rendement op vijfjarige obligaties daalde vanmorgen tot 4,71 procent. Bij leningen van nog kortere termijn is al een verdere verlaging van de rentetarieven van de Nederlandsche Bank ingecalculeerd. De marktrente op kortlopende leningen tot een jaar daalde vanmorgen verder onder het officiële beleningstarief van de Nederlandsche Bank, dat nu 3,40 procent bedraagt. De Amerikaanse dollar profiteerde met een koersstijging naar 1,64 gulden van de verwachtingen voor een lagere rente.