Recordwinst van Intel ondanks prijsdruk

ROTTERDAM, 17 JAN. 's Werelds grootste producent van computerchips, het Amerikaanse Intel, heeft vorig jaar voor de zesde achtereenvolgende maal omzet- en winstrecords geboekt.

Niettemin bleef het resultaat van Intel in het laatste kwartaal van 1995 achter bij de verwachtingen van analisten. Net als andere technologieconcerns, zoals computerproducent Apple en Motorola (chips, mobiele telefonie) leed het bedrijf onder prijsdruk.

Over geheel 1995 bereikte Intel een omzet van 16,2 miljard dollar (26 miljard gulden), 41 procent meer dan een jaar eerder. De netto winst steeg van 2,3 miljard tot 3,6 miljard dollar. Het concern schrijft de winstverbetering met name toe aan de overgang in de pc-industrie van Intels 486-microprocessoren naar de in 1994 geïntroduceerde Pentium-chips. Intel-chips vormen het brein van ruim driekwart van alle personal computers.

In het laatste kwartaal van 1995 bedroegen omzet en winst respectievelijk 4,6 miljard en 867 miljoen dollar. Die winst lag bijna een half miljard dollar boven het resultaat in het vierde kwartaal van 1994, toen Intel 475 miljoen dollar reserveerde om de kosten te dekken wegens vervanging van Penmtium-chips waarin een afwijking was ontdekt. Vergeleken met het derde kwartaal van 1995, toen Intel 931 miljoen netto winst rapporteerde, kwam het resultaat echter lager uit.

Intel schrijft de teruggang in de kwartaalwinst mede toe aan een niet nader geduide afschrijving op de vooraad ingekochte componenten voor PC-moederborden. De vraag naar deze halffabrikaten voor computers bleef onder de verwachtingen, terwijl de prijs van de componenten is gedaald.

Volgens P. van Haendel, directeur van Intel Benelux, bedroeg de omzetgroei in West-Europa vorig jaar 56 procent. Ook in Azië lag de groei boven het gemiddelde van 41 procent. Het gevolg was dat het omzetaandeel van het Amerikaanse continent daalde van 51 tot 49 procent.