Proces Ford over airbag

WASHINGTON, 17 JAN. Het federale Hooggerechtshof heeft gisteren een uitspraak van de hoogste gerechtelijke instantie in New Hampshire bevestigd die vorig jaar bepaalde dat de familie van een dodelijk verkeersslachtoffer Ford mocht vervolgen, omdat in de betrokken auto een airbag ontbrak.

Een rechtbank in New Hampshire had eerder uitgesproken dat vervolging niet mogelijk was, omdat federale veiligheidsregels aansprakelijkheid op staatsniveau uitsloten. De auto van het verkeersslachtoffer voldeed aan federale regels die bepaalden dat voertuigen uit 1988 (het bouwjaar van de betreffende auto) nog niet allemaal met airbag hoefden te worden uitgerust. Volgens de advocaat van de slachtofferpartij heeft Ford installatie van airbags uitgesteld, ofschoon de technologie beschikbaar was. Het Hooggerechtshof in New Hampshire werd gisteren bevestigd in de uitspraak dat de federale aansprakelijkheidswet door het Congres slechts is bedoeld als “aanvulling” op regels in de Amerikaanse deelstaten. (AP)