Krajicek moeiteloos naar derde ronde

MELBOURNE, 17 JAN. Met vijftien aces maakte Richard Krajicek een einde aan de laatste twijfels over de gesteldheid van zijn arm. In de eerste set waren de spieren nog wat stijfjes, maar in de tweede en derde set kreeg de Deen Frederik Fetterlein (nummer 96) de ene na de andere dreun om zijn oren. Krajicek plaatste zich vannacht met 6-2, 6-4 en 6-4 voor de derde ronde van de Australian Open.

Ondanks de soepele zege raakte Krajicek af en toe geïrriteerd. “Gisteren, tegen Stoltenberg, had ik veel respect voor mijn tegenstander”, zei Krajicek na afloop. “Toen werd ik een paar keer kwaad om mezelf op te laden. Dat was positief. Vandaag was de irritatie negatief. Fetterlein heeft geen wapen, was niet gevaarlijk. Ik had het mezelf makkelijker kunnen maken door agressiever te spelen.”

Van tevredenheid was bij Krajicek dan ook geen sprake. “De derde ronde heb ik wel vaker bereikt, daar word ik zo langzamerhand gek van. Het wordt tijd voor een stapje verder, het liefst voor een paar stapjes tegelijk. De vierde ronde zou mooi zijn, maar het doel ligt eigenlijk wat hoger.”

Zijn tegenstander in de derde ronde wordt niet Stefan Edberg. De Zweed, die vrijdag dertig wordt en bezig is aan zijn laatste tennisjaar, verloor in vijf sets van Jean-Philippe Fleurian. Dat is een typisch Franse speler, wist Krajicek. Met een zuivere techniek en solide, vloeiend spel. Fleurian is een mindere uitvoering van Arnaud Boetsch, de huidige Franse nummer één van wie Krajicek al drie keer heeft verloren. “Maar als mijn service en mijn forehand lopen zoals vandaag, moet ik die wedstrijd kunnen winnen”, zei Krajicek.

Fleurian, die 153ste staat op de ranglijst, kreeg gisteren vrije doorgang van de zieke Sjeng Schalken. En hij had afgelopen weekeinde in de laatste ronde van het kwalificatie-toernooi een matchpoint overleefd tegen een andere Nederlander. “Ik denk nu aan Tom Kempers”, zei Fleurian na zijn zege op Edberg. “Die had hier ook kunnen zitten.”

Jacco Eltingh en Paul Haarhuis slaagden er in hun teleurstelling over de uitschakeling in het enkelspel van zich af te schudden. In het dubbel versloegen ze in de eerste ronde het gevaarlijke Zweedse duo Nicklas Kulti en Magnus Larsson met 6-3 en 7-5.