Grote banken in VS tonen goede resultaten

NEW YORK, 17 JAN. De grote banken in de Verenigde Staten hebben een tumultueus maar goed jaar achter de rug. Dat blijkt uit de cijfers die de grootste Amerikaanse banken, waaronder Citicorp, Chemical en Chase Manhattan, gisteren hebben vrijgegeven.

Citicorp, die op dit moment nog de grootste bank in de VS is, zag in het vierde kwartaal de winst met 13 procent dalen tot 905 miljoen dollar (1,4 miljard gulden). De winstval had te maken met het ontbreken van de belastingmeevaller in de laatste maanden van 1995, die er wel was in het vierde kwartaal van 1994.

De winstdaling was voor de directie van Citicorp dan ook geen aanleiding voor pessimisme. Het dividend wordt met 50 procent verhoogd. Van de overvloedige kasmiddelen wil Citicorp 1,5 miljard dollar aanwenden voor de inkoop van eigen aandelen. Over heel 1995 kwam de winst uit op 3,46 miljard dollar, tegen 3,36 miljard dollar in 1994.

Vier jaar geleden moest Citicorp nog van de ondergang worden gered door de Saoedische prins Alwaleed bin Talal, die destijds voor 4 miljard dollar preferente aandelen kocht. Citicorp wil deze 'prefs' nu omzetten in gewone aandelen.

Chemical Banking en Chase Manhattan, die eind maart in een fusie van 10 miljard dollar zullen versmelten tot de dan grootste bank in de VS, presenteerden ook goede cijfers. Chemical zag de kwartaalwinst bijna verdrievoudigen tot 490 miljoen dollar, in vergelijking met 179 miljoen in het laatste kwartaal van 1994 toen een voorziening van 152 miljoen dollar moest worden genomen. De jaarwinst van Chemical kwam in 1995 uit op 1,8 miljard dollar tegen 1,3 miljard in 1994. De fusiepartner van Chemical, Chase Manhattan, zag de kwartaalwinst met 48 procent stijgen van 229 miljoen tot 340 miljoen dollar, en de jaarwinst van 1,2 naar 1,6 miljard dollar.

Nationsbank, de huidige nummer twee in de VS, noteerde een winststijging van 405 miljoen tot 510 miljoen dollar in het vierde kwartaal, en van 1,69 tot 1,95 miljard dollar in heel 1995. Wells Fargo, dat met First Bank vecht om controle over First Interstate, presenteerde ook verrassend goede cijfers. De winst kreeg een forse injectie van de verkoop van het beheer over beleggingsfondsen aan het Britse Barclays voor 163 miljoen dollar. (AP)

Ondanks dit betere vooruitzicht ziet BAe-voorzitter Dick Evans er blijkaar geen been in z'n hele RJ-produktielijn in het kader van het AE100-project naar Azië te verkassen. Vorig jaar lichtte hij deze opvallende bereidheid toe in het vakblad Flight International. “Eindassemblage is een bijzonder onappetijtelijk deel van onze business omdat het reusachtige investeringen vergt”, oordeelde de bestuursvoorzitter, die een 'reële mogelijkheid' zag dat de regionale vliegtuigbouw het Verenigd Koninkrijk zal verlaten.