EU stelt voorwaarden aan Lufthansa-SAS

STRAATSBURG, 17 JAN. De Europese Commissie is gisteren akkoord gegaan met de vorig jaar mei overeengekomen nauwe samenwerking van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa en de Scandinavische branchegenoot SAS.

Wel zijn er voorwaarden gesteld die moeten garanderen dat er voldoende concurrentie blijft. Luchtvaartanalisten zien in het besluit een belangrijke leidraad voor toekomstige samenwerkingsverbanden in de Europese luchtvaart. De Commissie heeft bepaald dat Lufthansa en SAS op een reeks routes tussen Duitsland en Scandinavië acht vluchten per dag moeten toestaan aan geïnteresseerde concurrenten. Als op één van die routes een andere maatschappij gaat vliegen, mogen de twee partners hun aantal vluchten op dat traject slechts uitbreiden met het aantal dat de concurrent verzorgt. Lufthansa moet de samenwerking met Finnair op de routes tussen Duitsland en Scandinavië opgeven, terwijl SAS moet breken met Swissair en Austrian Airlines. De voorwaarden gelden tot eind oktober 2002. De twee maatschappijen moeten de Commissie regelmatig informeren. (DPA)