De zes juridische aanvallen op Berlusconi

ROME, 17 JAN. Het onderzoek naar omkoping van de fiscale recherche is het oudste onderzoek van de smeergeldgroep naar Berlusconi en zijn Fininvestgroep. Zijn broer Paolo was al een paar keer genoemd als verdachte in een corruptiezaak. Het openingsschot op Silvio Berlusconi werd gelost op 21 november 1994, toen hij als premier een internationale conferentie over de georganiseerde misdaad voorzat in Napels. Tijdens de conferentie ontving hij een formele kennisgeving van een justitieel onderzoek tegen hem. Er loopt nog een vijftal andere zaken tegen Berlusconi.

CRAXI. Fininvest zou in 1991 via een aantal tussenstations ongeveer tien miljoen gulden hebben betaald aan Berlusconi's vriend Bettino Craxi, de voormalige socialistische premier die een hoofdrolspeler is in de smeergeldzaken. Dit is de eerste zaak waarin de justitie een direct verband legt tussen Craxi en Berlusconi.

MEDUSA. Bij de aankoop in 1988 van de filmmaatschappij Medusa door Fininvestdochter Reteitalia zou de officiële aankoopsom veel hoger zijn dan de werkelijke. De rest van het geld zou zijn gebruikt voor zwart-geldfondsen.

ARCORE. Bij de onderlinge verkoop tussen twee Fininvestdochters van een terrein vlak bij Berlusconi's landgoed in de Noorditaliaanse stad Arcore zou belastingfraude zijn gepleegd door de waarde van het terrein onjuist op te geven.

LENTINI. AC Milan, de voetbalclub waarvan Berlusconi voorzitter is, zou in 1992 ongeveer tien miljard gulden zwart hebben betaald aan Torino voor de transfer van de speler Gianluigi Lentini, toen nog veelbelovend, nu in een bijrol bij Milan. Het vermoeden bestaat dat hierbij gebruik is gemaakt van zwart-geldfondsen in Zwitserland, fondsen die ook gebruikt zouden zijn om de fiscale recherche te betalen.

DI PIETRO. Volgens persberichten vorige week zou de oud-premier ook zijn bijgeschreven op de lijst van verdachten, de allereerste stap, in het onderzoek naar een mogelijk komplot om Di Pietro tot aftreden te dwingen. Berlusconi heeft ontkend dat hij hierin verdachte is.