De Boudewijns van PSV ruiken hun kans

EINDHOVEN, 17 JAN. De concurrentiestrijd met Ajax is in Eindhoven nauwelijks voelbaar. De trainer van PSV bekijkt de stand van week tot week, de meeste spelers geloven niet in een verdere terugval van de landskampioen. Sommige wisselspelers bij PSV denken vooral aan zichzelf. Zij willen zich extra bewijzen, ze beseffen dat de blessures na de winterstop zullen toenemen. Boudewijn Pahlplatz en Boudewijn Zenden speelden gisteravond een sterke wedstrijd tegen NAC, dat met een 4-1 nederlaag nog niet te klagen had.

De ruime zege kwam tot stand door doelpunten van Nilis (2, uit een strafschop en uit een vrije trap), Pahlplatz en Van der Leegte. Voor NAC scoorde Van Wonderen tegen, maar verder liet PSV zich niet terugdringen. Trainer Advocaat sprak na afloop van een prima wedstrijd. Hij doelde vooral op het aanvalsspel van zijn ploeg. Hij bevestigde de goede vorm van zijn verkapte buitenspelers. Beiden kregen een publiekswissel.

Pahlplatz kreeg last van zijn bovenbeen en had van zijn coach best even mank mogen lopen toen hij zich naar de kleedkamer spoedde. “Dat deed ik zelf vroeger ook, als ik gewisseld werd”, verkondigde Advocaat met een triomfantelijk gezicht. Zenden had de longen uit zijn lijf gerend. Hij trok een trainingsjack aan en bekeek de laatste tien minuten vanaf de zijlijn. “Ik wil niks missen, douchen kan ik altijd nog wel”, verklaarde hij zijn toewijding voor het spel.

Ze delen een sjieke voornaam en een bekende achternaam. Boudewijn Pahlplatz (25) is de zoon van Theo, de linksbuiten van FC Twente wiens voornaamste specialiteit 'de beweging binnendoor' was. Zijn acties waren voorspelbaar maar goed genoeg om een kwart eeuw geleden dertien keer voor het Nederlands elftal uit te mogen komen. Boudewijn Pahlplatz speelde zes keer voor Jong Oranje. Sinds zijn overgang van FC Twente naar PSV wil het niet erg vlotten. Zijn fletse spel van vorig seizoen was zelfs aanleiding voor een mogelijke verkoop. De jonge Pahlplatz gelooft in de eerlijkheid van de trainer. “Als Advocaat mij niet meer nodig heeft, hoor ik dat toch zeker als eerste?”

Boudewijn Zenden (19) is de zoon van Pierre, die als televisiecommentator en eigenaar van een sportschool in Maastricht de judosport propageert. Zijn zoon werd drie keer jeugdkampioen met judo. De laatste drie jaar heeft hij zich op de lucratievere voetbalsport gestort. Vanaf zijn dertiende is hij lid van PSV, dat hem graag in een internaat had ondergebracht maar geen vat kreeg op het eigenwijze karakter van de jonge Zenden. Hij doorliep alle vertegenwoordigende jeugdelftallen en verklaarde gisteravond “best wel eens aan Engeland te denken”. Het Europees kampioenschap is voor elke talentvolle vleugelspeler op de Nederlandse velden een reële optie.

De charismatische Zenden is de publiekslieveling in Eindhoven. Met zijn subtiele haarband (à la Caniggia) in het veld en zijn studentenbrilletje buiten het veld steelt hij de harten van de vrouwelijke supporters. Hij heeft meer flair dan de gemiddelde voetballer. En hij is volgens ingewijden stronteigenwijs. Toen hij afgelopen zomer zijn pas verworven basisplaats kwijtraakte, vroeg hij alles en iedereen om een verklaring. Zenden zou overmoeid zijn. Het jonge lichaam kon de grote belasting niet optimaal verwerken.

Door het vertrek van Hoekstra en de blessure van Cocu kreeg hij gisteren weer een kans. De meeste voorbereidende acties lukten voortreffelijk, alleen de afronding stelde teleur. Zenden had zijn rentree graag met een doelpunt beloond. Een mooie voorzet geeft hem minder voldoening. “Ik heb in de jeugd altijd heel veel goals gemaakt. Dat zit er nu eenmaal ingebakken. Daarom kan ik niet echt tevreden zijn.”

De bedeesde Pahlplatz is een introverte voetballer. Toen hij afgelopen najaar uit het basiselftal werd verdrongen door Vink leek de verlegen Tukker zich te schikken in zijn lot. Tegen NAC mocht hij weer eens opdraven, Vink speelde dit keer als rechtsback en was kasnloos tegen Abdellaoui, die in de tweede helft uitviel met een blessure. Pahlplatz knokte harder dan de kritische toeschouwers van hem gewend waren. “Kijk nou eens, wat loopt ie hard”, klonk het ironisch op de hoofdtribune. Hij speelde een van zijn betere wedstrijden voor PSV maar behalve bij het openingsdoelpunt - hij stond op de goede plaats bij een 'doorkopcorner' - bracht Pahlplatz het publiek niet in vervoering. Van zijn trainer kreeg hij na afloop een compliment, al moet gezegd dat Advocaat gisteravond erg goed geluimd was.

Pahlplatz en Zenden zijn eigenlijk ouderwetse vleugelspelers die door het spelsysteem van PSV vanaf het middenveld moeten spelen. De centrumspitsen Ronaldo (gisteren voor de zevende maal in deze competitie afwezig) en Nilis dwingen de twee buitenspelers tot een meer verdedigende rol. “Alles wat je aanvallend nog kan brengen is meegenomen”, zegt Zenden. “We moeten ontzettend veel lopen, veel meer dan de vleugelspitsen bij Ajax hoeven doen.”

De naam is gevallen. Ajax zou niet alleen Hoekstra op het oog hebben gehad, ook Zenden zou zijn genoemd als tijdelijke opvolger van de geblesseerde Overmars. Volgens Advocaat berust het gerucht op een grap. “Wij hebben het Boudewijn verteld, zodat ie even naast zijn schoenen kon lopen.”

    • Jaap Bloembergen