Damrak aarzelt door omslag op obligatiemarkt

AMSTERDAM, 17 JAN. Hoewel de dollar vanochtend opnieuw hoger opende op 1,64 gulden en de aandelenkoersen van Wall Street gisteren een aardige winst lieten zien, overheerste aarzeling op het Damrak. Na een aanvankelijke stijging van 2,70 punten van de AEX-meter was het peil omstreeks 12.30 uur teruggezakt tot 504,74 een stand die slechts 0,18 punt winst liet zien.

AMSTERDAM Het aantal winnaars was woensdag in de meerderheid, maar de stijging stokte. En dat was volgens handelaren toe te schrijven aan een omslag op de obligatiemarkt. Daar gingen de koersen tot 0,2 punt terug. “Dat geeft toch wel enige nervositeit in de markt, die markt die wel wil, maar eigenlijk niet kan”, aldus een handelaar.

Koploper was uitgever VNU, die 2,90 gulden opstoomde naar 249,30. Unilever klom 1,40 gulden op naar 231,70 en Heineken trok 1,30 gulden aan tot 304,30. IJzersterk bleef KPN liggen met een nieuwe winst van vijf dubbeltjes op 62,40, een nieuwe topkoers.

Tot de verliezers behoorde Philips, die 0,60 gulden afbrokkelde naar 62,90. Amerikaanse berichten over een terugslag in de sector halfgeleiders vormden beslist geen koopsignaal. Elders op de markt lag optiehandelar AOT aangeboden als gevolg van een lagere jaarwinst. De koers zakte 1,50 gulden in naar 22,50.

Handelshuis Ceteco boekte een vooruitgang van 4,20 gulden op 58. Ubbink trok een rijksdaalder aan naar 63 gulden en ingenieursbureau Fugro was twee kwartjes in herstel op 17,80. Baggerschepenbouwer IHC Caland werd 1,30 duurder op 57,40. Drukker/uitgever Roto Smeets de Boer werd bijna 1 gulden hoger uit de markt gehaald op 41. Matrijzenproducent Axxicon was gevraagd en dikte een halve gulden aan op 32,50.

Op de Europese valutamarkten zette de dollar zijn gestage opmars voort. Om 10.00 uur noteerde de munt 1,6405 gulden in vergelijking met een slot van 1,6335 op dinsdag toen de notering met bijna anderhalve cent steeg mede onder invloed van uitspraken van de president van de Deutsche Bundesbank, Hans Tietmeyer.

NEW YORK Op de Newyorkse effectenbeurs zijn dinsdag aardige koerswinsten geboekt. Het Dow Jones-industrial gemiddelde sloot de dag af met een stijging van 44,44 punten op 5.088,22. Het koersverloop was vrij grillig. De beurs opende flink hoger, maar de graadmeter kwam al gauw op verlies te staan door een terugval bij conjunctuurgevoelige fondsen als International Paper en Caterpillar. Uiteindelijk trok een opverende obligatiemarkt het koersgemiddelde in de aandelensector toch nog ruim in de plus. Beleggers zijn nogal onzeker over de deze maand te publiceren bedrijfsresultaten hoewel de gisteren bekendgemaakte cijfers van een aantal grote banken zeker niet tegenvielen.

TOKIO De Japanse effectenbeurs sloot vrijwel onveranderd ten opzichte van dinsdag. Het Nikkei-aandelenkoersen gemiddelde van 225 fondsen boekte over de gehele dag gemeteen een geringe stijging van 3,19 punten tot 20.570,26. Het koersgemiddelde was aanvankelijk duidelijk hoger onder invloed van de koerswinst op Wall Street en de stijging van de dollarkoers tegenover de yen, maar door winstnemingen ontstond later op de dag een terugval.