Coup hoge militairen in Sierra Leone

FREETOWN, 17 JAN. In de Westafrikaanse staat Sierra Leone hebben hoge militairen gisteren een staatsgreep gepleegd. De president van het land, de 29-jarige kapitein Valentine Strasser, heeft het land inmiddels verlaten en verblijft in Conakry, de hoofdstad van buurland Guinee. De nieuwe 'sterke man' van het land is kapitein Julius Maada Bio, die onder Strasser vice-president was.

De nieuwe machthebbers maakten de machtsovername gistermiddag bekend in een verklaring op de Sierra-Leoonse radio. Volgens de verklaring heeft Strasser geprobeerd om de Voorlopige Nationale Regeringsraad, het college van militairen dat Sierra Leone bestuurt, te bewegen hem volmachten te geven om langer aan de macht te blijven en heeft de legertop daarom besloten hem af te zetten. (Volgende maand zouden in het land verkiezingen plaatshebben die tot doel hadden een burgerregering aan de macht te brengen.) Westerse diplomaten in Freetown trokken deze verklaring echter in twijfel. Strasser, die in 1992 door een militaire staatsgreep aan de macht kwam, zou juist een groot voorstander zijn van de overdracht van de macht aan een burgerbewind. Dit weekeinde nog wees Strasser, die zeer populair is bij de burgerbevolking, een verzoek van de Nationale Eenheidspartij af om haar kandidaat bij de presidentsverkiezingen te worden. (AFP, Reuter, AP)