Chipsfabriek Samsung in Texas

HOUSTON/SEOUL, 17 JAN. Het Zuidkoreaanse concern Samsung Electronics investeert 1,3 miljard dollar (2,1 miljard gulden) in de bouw van een fabriek voor de produktie van computerchips bij Austin in de Amerikaanse staat Texas.

Het wordt de eerste fabriek van Samsung in de Verenigde Staten en de grootste investering van een Zuidkoreaans bedrijf in dat land tot nu toe. De fabriek moet eind volgend jaar gaan draaien en biedt werk aan duizend mensen. De produktie zal bestaan uit geheugenchips van 16 en 64 megabit van het zogenoemde dram-type. Samsung heeft tot een produktievestiging in de VS besloten, omdat het land de belangrijkste exportmarkt is voor zijn halfgeleiders. Samsung Electronics is sterk in opmars. Het concern vergrootte zijn halfgeleideromzet vorig jaar met 73 procent tot 8,3 miljard dollar, terwijl de wereldproduktie met “slechts” 40 procent groeide tot 154,7 miljard dollar. Samsung vergrootte daardoor zijn marktaandeel tot 5,4 procent en verdrong het Amerikaanse Texas Instruments van de zesde plaats op de wereldranglijst. (KRF, DPA)