Chinezen vinden koning in pak van stukjes jade

PEKING, 17 JAN. Chinese archeologen hebben een van hun belangrijkste ontdekkingen tot nu toe gedaan. Zij vonden een ongeschonden tombe van een koning die ruim 2000 jaar geleden werd begraven in een pak van duizenden stukjes jade. Het graf was diep in een berg verstopt om grafrovers om de tuin te leiden, zo meldde het persbureau Xinhua.

Het doodskleed van Liu Wu, derde koning van het rijk Chu, ten tijde van de Han dynastie van 206 voor Christus tot 24 na Christus, was opgebouwd uit 4000 uiterst dunne plakjes jade die met gouddraad aan elkaar waren genaaid. Het geheel was versierd met gouden bloemen en knopen.

De vorst is 2170 jaar geleden bijgezet in een tombe die 117 meter diep was uitgehakt in het steen van de Leeuw-berg in de oostelijke provincie Jiangsu. Archeologen moesten eerst zestien grote stenen van elk 7.000 kilo verwijderen voordat zij een zeventig meter lange tunnel konden binnengaan. Aan het eind van de tunnel lag de tombe. De reusachtige stenen moesten grafrovers tegenhouden.

Hoewel uit dezelfde Han-periode eerder jade-gewaden zijn opgegraven is “dit jade-kledingstuk het fijnste en kostbaarste doodskleed dat ooit ergens is opgegraven”, aldus een zegsman van het Staatsbureau voor Culturele Vondsten. Vier grote knopen van puur goud, de zwaarste met een gewicht van 390 gram, waren bevestigd op de riem van Liu.

Archeologen vonden in het graf daarnaast 176.000 antieke munten, circa 200 zegels, honderden jade voorwerpen, vele wapens en ongeveer 1.500 andere artikelen. Met name de zegels zullen archeologen een schat aan informatie opleveren over het politieke stelsel, de geschiedenis en de geografie van die periode.

Tien jaar geleden groeven Chinese wetenschappers op nog geen 500 meter afstand twee reusachtige putten uit waarin zich 3.000 terracotta soldaten en paarden bevonden. Deze vondst werd alleen maar overtroffen door de beroemde terracotta krijgers die stonden opgesteld in het graf van China's eerste keizer Xian. (Reuter/AFP)