China wijst diplomaten VS en Japan uit

PEKING, 17 JAN. China heeft de uitzetting gelast van een Amerikaanse en een Japanse diplomaat. De Chinese autoriteiten beschuldigen de diplomaten van spionage. Zij zouden zonder toestemming een marinebasis in de Zuidchinese provincie Guangdong hebben bezocht. Dat hebben functionarissen van de Amerikaanse en Japanse ambassades vandaag gezegd. Vorige week werden de diplomaten aangehouden en, zonder onderbrekingen voor slaap en eten, negentien uur door militairen ondervraagd. De Amerikaanse ambassade werd pas 24 uur na de arrestatie op de hoogte gebracht.

Het ministerie van buitenlandse zaken in Washington ontkent dat de VS-diplomaat zich in 'verboden gebied' bevond. De diplomaten hadden, volgens een woordvoerder, toestemming gekregen om voor “routine-aangelegenheden” in Guangdong te reizen. Een woordvoerder van het Japanse ministerie van buitenlandse zaken zei dat de militaire attachées zich wel ophielden in verboden gebied. Zij zouden een taxi hebben gedeeld die door een Chinees werd bestuurd en die hen naar de marinebasis zou hebben gebracht. (AFP, AP, Reuter)