Abva-Kabo: raam-CAO zorgsector

DEN HAAG, 17 JAN. De AbvaKabo, de FNV-bond voor overheidspersoneel, wil in de zorgsector een zogeheten raam-CAO realiseren om grip te houden op de ontwikkelingen in de sector. Per branche of bedrijfstak zouden dan aparte afspraken gemaakt kunnen worden in deel-CAO's. Op 1 april lopen de meeste huidige CAO's in de zorgsector af. De CAO voor het ziekenhuiswezen zal dan al worden uitgebouwd.

In de zorgsector zijn volgens AbvaKabo allerlei ontwikkelingen gaande en wordt het tijd “deze chaotische markt opnieuw te ordenen”. “Veel instellingen gaan intensief samenwerken, maar werken met afzonderlijke CAO's. Daar kun je problemen mee krijgen”, aldus een woordvoerder. Volgens de bond leidt ook de overheveling van duurdere naar goedkopere zorg veelal tot samenwerking.