Schultz overleeft matchpoint

MELBOURNE, 16 JAN. Haar wapen werkte niet, behalve op het belangrijkste moment. “Gelukkig dat ik op matchpoint een ace sloeg”, verzuchtte Brenda Schultz-McCarthy na haar ontsnapping tegen de 30-jarige veterane Patricia Hy-Boulais. “Anders had ik deze wedstrijd nog verloren.” Schultz overleefde het matchpoint aan het einde van de tweede set, won vervolgens de tie-break en de derde set: 1-6, 7-6 en 6-3.

Met Schultz plaatsten ook Richard Krajicek, Jan Siemerink en Kristie Boogert zich vandaag, op de tweede dag van het toernooi, voor de tweede ronde van de open Australische tenniskampioenschappen. Alleen Paul Haarhuis, die in drie sets verloor van de Belg Filip Dewulf, en Sjeng Schalken, die ziek moest opgeven, werden uitgeschakeld. Gisteren verloren Miriam Oremans en Jacco Eltingh. Morgen begint de tweede ronde. Bij de favorieten deden zich geen verrassingen voor. Sampras won in drie sets van Fromberg, Seles in twee sets van Lee.

Schultz had grote moeite met de dwarrelwind in het stadionnetje rond baan drie. Bij de opgooi van haar service waaide de bal steeds weg, waardoor ze zich voortdurend moest inhouden. Na de wedstrijd was ze opgelucht, maar niet tevreden. “Als ik het toernooi wil winnen, moet ik dit soort wedstrijden makkelijker afmaken.” Schultz moet mogelijk in de derde ronde tegen Kristie Boogert, die gisteren met 6-3 en 6-2 won van de Italiaans Serra-Zanetti en donderdag tegen de Belgische Nancy Feber speelt.

De 23-jarige Dewulf versloeg Haarhuis, die als zestiende was geplaatst, met 6-4, 6-4 en 6-4. Dewulf, nummer 64 op de ranglijst, was zijn laatste zenuwen kwijt toen hij binnen tien minuten met 4-0 voorstond. “Paul maakte in het begin veel domme fouten, wat hij gewoonlijk niet doet”, constateerde Dewulf na afloop. In het dubbelspel moeten Haarhuis en Eltingh morgen in de eerste ronde aantreden tegen het Zweedse duo Larsson/Kulti, die vorig jaar hun tegenstanders waren in de finale van Roland Garros.

Siemerink boekte een belangrijke zege op de Oostenrijkse gravelspecialist Gilbert Schaller, in wat op papier de sterkst bezette wedstrijd van de eerste ronde was. De Nederlander, nummer 23 op de ranglijst, versloeg de nummer 18 in vier sets met 4-6, 7-6, 7-6 en 7-5. Hij speelt donderdag tegen de Italiaan Diego Nargiso.

Krajicek won 's ochtends vroeg bijzonder overtuigend met 6-3, 6-1 en 6-2 van de Australiër Jason Stoltenberg, een allrounder zonder gevaarlijke wapens. Krajicek was volledig verlost van de armblessure die hem de afgelopen weken parten speelde en kon zelfs af en toe voluit serveren. Hij speelt morgen tegen de Deen Frederik Fetterlein.